Belföld

Az „egyszülők” mellett állnak

A túlterheltség ellenére mindenkin látszik, aki itt tevékenykedik, hogy lelkileg is sokat ad ez a munka

Ma már kilenc állandó munkatárssal és hetven önkéntessel dolgozik a központ azokért az édesanyákért és édesapákért, akik egyedül nevelik a gyermekeiket. Közösséget adnak, programokat szerveznek és szolgáltatásokat nyújtanak számukra.

Az „egyszülők” mellett állnak
Nagy Anna: A hatékonyság kulcsa a más civil szervezetekkel való együttműködés
Fotó: Papajcsik Péter

Modern, fiatalos kávézó áll az Üllői út és a Mária utca sarkán, pár perc sétára a Palotanegyedben működő egyetemektől. Az élénk színű, „Egyszülős Központ” felirat ugyan csak egy éve került föl a hatalmas üvegablakokra, az Egyszülős Alapítvány viszont már 2005 óta működik, azért, hogy segítsen közel háromszázezer érintett magyar családot. Nagy Anna, az alapítvány megálmodója, az Egyszülős Központ vezetője a hely koncepciójáról azt mondja: „ha az ember belép hozzánk, részben egy közösségi térbe lép be, részben pedig egy mindenki számára nyitott kávézóba, hiszen az egyedülálló szülők nem egy külön kaszt, nem akarjuk őket elszigetelni”. A kávézó mindenben megfelel környezete igényeinek: tágas, halk zene szól, minőségi étel- és italválaszték várja a betérőket, nem csoda, hogy sok egyetemista is megfordul itt reggelente.

A kávézónak van egy függönye, ha ezt félig behúzzák, és kiteszik a „csendes zóna” táblát, akkor az emberek tudják, hogy az elülső tér társasági életnek szól, a függöny mögött pedig csöndesebb, elvonultabb időtöltésre van lehetőség. A helyiség egyik végén pici, utcáról is megközelíthető tárgyaló van, ezt főleg azok a szülők használják, akik itt kapnak jogi vagy más tanácsot önkéntes szakembereinktől, de lehetnek éppen kezdő vállalkozók, akiknek nincs még irodájuk, és itt fogadják az ügyfeleket. Néhány, Monarchia-kori fénykép és képeslap függ a falakon, ami arról árulkodik, hogy százhuszonöt éve a Medikus Kávéház működött itt.

Tanácsadás és játszóház

A helyiség Üllői út felé eső, másik végében egy kényelmes játszóház van a legkisebbeknek. A központ minden, a szülőknek tartott program alatt gyermekfelügyeletet biztosít. Az intézmény ugyanis számos programjában a gyermekekre fókuszál. Heti húsz–huszonkét órában van korrepetálás, ez naponta három-négy olyan diákot jelent, aki nem teheti meg, hogy különórára járjon, ezért a központ önkéntesei segítik őket. Van babamasszázs és babajelbeszéd, és hamarosan indul a Ringató program is. Az elmúlt időszak egyik legnépszerűbb babaprogramja a neurológiai diagnosztika volt: a központ – a Gézengúz Alapítvánnyal közösen – neurológusokat hívott, hogy azok az édesanyák, akik úgy érzik, gyermekük más ütemben fejlődik, mint kellene, itt választ kapjanak kétségeikre.

Emellett március óta az Egyszülős Alapítvány gondoskodik a Kálvária téri játszótér kézműves közösségének működéséről is, nyaranta több mint ezren vehetnek részt tematikus Erzsébet-táborokban, tavasszal és ősszel Kolping-üdüléseken. Idén már saját nyári táboruk is lesz, alsósoknak Csupa Élmény napközis tábor, a kamaszok pedig délelőttönkénti foglalkozások keretében megtanulhatnak filmet vágni, animációs filmet készíteni.

Az, hogy itt ki számít gyermeknek, rugalmas: nem a nagykorúságtól vagy a közoktatásban elfoglalt helytől függ. Speciális esetekben a gyermekkornak nincs felső határa, mert van olyan, aki harminckét éves és értelmi fogyatékos, gyermeksége ezért egy életre szól – fogalmaz Nagy Anna. Kitér arra is, a döntő többségben nőkből álló „egyszülőkre”, még ha egészséges gyermeket nevelnek is, sokkal nagyobb terhelés jut, mint kétszülős családokban. Az idei anyák napja a központban ezért rendhagyó volt, a program gyermekek nélkül zajlott. Szerettünk volna valódi kikapcsolódást és feltöltődést nyújtani a szülőknek, ezért egy kozmetikai cég segítségével hatvan anyukának biztosítottunk masszázst, sminket és tanácsadást, azért, hogy pár órára el tudjanak szakadni a hétköznapoktól, és magukra figyelhessenek – meséli Anna.

Félmillió gyermek

A gyermeküket vagy gyermekeiket egyedül nevelő szülők száma Magyarországon is nagyon magas. A háromszázezer család több mint félmillió gyermeket nevel, és ebbe nem számolták bele a mozaikcsaládokat. Az Egyszülős Központ az elmúlt évben négyezer-ötszáz családdal került kapcsolatba. Ha valakinek van két egyetemista gyereke, akkor hiába a nagykorúság, a háztartásra sokszor ez komoly anyagi terhet ró – magyarázza Nagy Anna. Ahogyan a gyerekek, úgy a szülők is sokfélék, a Központ programjait ezért törekednek mindig az igényekhez igazítani.

Jogászokra, ügyvédekre állandóan nagy szükség van, hiszen azok a szülők, akik nem ismerik a jogaikat, eleve hátrányból indulnak. Egy év alatt kétszázharminc órányi ingyenes személyes jogi tanácsadást biztosítottunk, szinte minden napra jutott egy – folytatja a központ vezetője. Sok segítséget az élet hoz elénk: volt, hogy önkéntesünk szólt, hogy tudna tartani egy csoktájékoztatót, a következő programok egyike éppen ez lesz.

Ugyancsak a belső igények alakították ki azt a csoportot, amely a közösségen belüli, sérült gyermeket nevelőkből állt össze. A hatékonyság kulcsa a más civil szervezetekkel való együttműködés Nagy Anna szerint.

A programok között egyébként van olyan is, amely nemcsak az „egyszülőket” várja, ilyenek például a digitális szülőségről szóló előadás, a még házasságban élő, de problémákkal küzdő párok közötti kommunikációt segítő mediáció vagy épp a mozaikcsaládokkal való foglalkozás, az ő támogatásuk is.

Ezt a helyet állami támogatásból hoztuk létre, az alapítvány és a hozzá tartozó közösség azonban igazi, alulról építkező civil kezdeményezés volt – ismerteti a kezdeteket Nagy Anna, akit személyes élethelyzete inspirált erre. Én is egyedül találtam magam 2005-ben a pici fiammal, és fogalmam sem volt, mit kell tennem, pedig volt hol laknom, rugalmas volt a munkám, akadt szülői segítség is, ami sok sorstársamnak nem adatik meg – emlékezik vissza.

Az egyedül maradó szülők bizonytalansága egyébként is fokozott, nemcsak nehéz a munka, de hiányzik az objektív visszajelzés is, ezért a szülők nagy része tele van bűntudattal, hogy miért nem elég jó, mit nem tud megadni a gyerekének, talán nem is veszi észre, mekkora munkát végez napról napra. Az alapítványnak már kezdettől fogva szüksége lett volna egy központra, de erre nem volt anyagi kapacitás: kávézókban, otthonról, online végezték a szervező vagy konkrét segítő munkát. Előfordult, hogy egy anyukát az újszülöttel ők segítettek haza a kórházból. Semmink nem volt, ha mégis bejött egy kis pénz, annak rögtön lett helye, luxusnak tűnt, hogy irodánk legyen, amikor táboroztatni is tudunk belőle – idézi fel a központ vezetője.

Megtérülő befektetés

Sokáig ketten végezték a munka nagy részét egy munkatársnőjével. A „léptékváltásra” 2016 végén került sor, ekkor döntött úgy a kormány, hogy támogatja a központ létrehozását. Nagy Anna addig minden lehetséges fórumon és konferencián felhívta a szakemberek és szakpolitikusok figyelmét arra, hogy van egy hatalmas társadalmi csoport, amelyről mintha megfeledkeznének. 2017 elejétől keresték a tökéletes helyszínt. Fontos volt, hogy központi helyen legyen, elég nagy tér álljon rendelkezésre, és be lehessen látni, hiszen ha valaki csak egy kapualjban kiírva látja, hogy Egyszülős Központ, nem valószínű, hogy becsenget.

A központban ma már kilenc állandó munkatárs és hetven önkéntes dolgozik. Van pénzügyes, programszervező, recepciós, online ügyfélszolgálatos, gyermekjátszóházas, és külön személy koordinálja az önkénteseket. Noha mindenki egy-egy feladatkörért felel, a központ működtetése így is sok munkával jár. A túlterheltség ellenére látszik mindenkin, hogy lelkileg is sokat ad ez a munka, a befektetett energia bőségesen megtérül. Az önkéntesek nem felhívásra, hanem maguktól érkeznek. „Január elején meghívtuk az önkénteseinket egy koccintásra, megható volt tapasztalni, hogy órákon át csapatokban ülve itt beszélgettek. Akkor értettem meg, hogy nemcsak a szülőknek, de nekik is igényük van arra, hogy közösséghez tartozzanak” – állapítja meg Nagy Anna.

A központ idén márciusban bemutatkozott az ENSZ-ben. Legalább tizenöt civil szervezettel van kapcsolata, köztük a Madocsai Bea vezette, húsz éve működő katolikus kezdeményezéssel, amely szintén egyedülálló szülőket támogat. A közösség immár nemcsak Budapesten van jelen, működik hét vidéki klub, a nemrég indult kecskeméti csoport például egy egyházi közösségből nőtt ki. A következő időkre is olyan hosszú ötletlistájuk van már, ami akár huszonöt évre megtöltené a központont. A közeljövőben egy „nagyszülős” programot rendeznek, pár éve ugyanis honlapjukon adtak lehetőséget arra, hogy egymásra találjanak idős, egyedül élő emberek, és olyan családok, ahonnan hiányzik egy nagyszülő, és az ötlet nagyon hasznosnak bizonyult.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom