Belföld

Hazánk megbüntetését sürgetik Sorosék

Nem tetszik a nem kormányzati szervezeteknek, hogy egyre tovább halogatjáka hetes cikkely szerinti, Magyarország elleni eljárást

Még az EP-választás előtt elindítanák a hazánk elleni brüsszeli büntetőeljárást a Soros-féle szervezetek – derül ki az uniós vezetésnek írt sürgetőlevelükből.

Hazánk megbüntetését sürgetik Sorosék
Fotó: MH

Elég volt az időhúzásból! – ezzel a címmel fordult az EU Általános Ügyek Tanácsához több nem kormányzati szervezet, köztük a Soros-féle Amnesty International, a Human Rights Watch és az Open Society European Policy Institute. A magukat jogvédő szervezetként azonosító csoportok azt követelik, „kezdjék el végre az érdemi meghallgatásokat a szeptemberben megindított hetes cikk szerinti eljárásban, hallgassák meg a magyar kormány képviselőit az emberi jogok és jogállamiság helyzetéről”. Javasolják, hogy a Tanács nemzetközi és régiós szakértőkkel hatásos, alapos és pártatlan vizsgálatot folytasson le. Úgy vélik, Magyarország megbüntetésének eddigi elmaradásáért konkrétan a román uniós elnökség a felelős, miután az Európai Parlament tavaly szeptemberben már döntött ennek szükségességéről. Sorosék kifejezetten aggódnak, hogy az eljárás halogatásával a „jogos indítványban” megfogalmazott aggodalmak megválaszolatlanok maradnak.

Kifejtik továbbá: Magyarországon az NGO-k az elmúlt évek szigorításai révén már nem tudnak félelem nélkül például adományokat fogadni, a hatóságok erodálják a jogállamiságot, ellenséges környezetet alakítanak ki az NGO-k számára, de megemlítik panaszként az MTA ügyét is. Áprilisi keltezésű levelükben felhívják a figyelmet arra is, hogy még az EP-választás előtt bizonyítania kell az uniónak, hogy bárhol fellép az értékek és a jogok védelmében. Az uniós vezetésre már korábban is gyakoroltak egyfajta nyomást Soros-féle szervezetek, például a berlini Liber­ties, amely kvázi az ötletgazdája annak az Európai Parlament által már elfogadott elképzelésnek, hogy a következő költségvetési ciklusban megháromszorozzák az NGO-k uniós támogatását.

A volt TASZ-os Dénes Balázs által vezetett szervezet honlapján elérhető legújabb elemzés egyébként azt fejtegeti, hogy még decemberben népszerűsítő körútra indultak új könyvükkel, amely arról szól, miért szavaznak annyian a populistákra, és mit lehet ez ellen tenni. Korábbi kampányuk szerint a tekintélyelvű pártok megszerzik vagy megfélemlítik a sajtót, így elérik, hogy a nyilvánosság rettegje és gyűlölje a kisebbségeket, mint például a migránsokat, továbbá átformálják az oktatást, amely így az intolerancia és az idegengyűlölet meleg­ágya, a nők, az LMBTI-emberek elnyomásának eszköze lesz. A Liberties szándéka az volt, hogy tanácsokat is adjon a politikai döntéshozóknak is, mit tehetnének e folyamat ellen.

Kapcsolódó írásaink

Újra itt a Soros-terv

ĀAz európai parlamenti javaslat nem megállítja, hanem pénzzel ösztönzi a bevándorlók betelepítését – erről beszélt lapunknak Gál Kinga fideszes EP-képviselő