Ajánló

Várható A Liszt Árának Emeléseárható a liszt árának emelése

A búzatermelés szintje a felhasználás alá csökken világszerte, ami azt jelenti, hogy elkezdődik a készletek csökkenése

A következő időszakban várhatóan emelkedik a liszt ára – nyilatkozta lapunk kérdésére Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrárkompetencia központjának vezető agrárszakértője. Beszélt arról is, hogy az elmúlt hetekben jól érzékelhetően komoly lendületet vett a búza ára, mivel Európa-szerte kisebb a termés.

Még a mai napon is tart a Párizsi árutőzsdén a búza árának emelkedése, ami nem véletlen, hiszen a francia gazdáknál komoly terméskiesés következett be az elmúlt hetekben, hónapokban. Mondhatni, pánikhelyzet alakult ki Európában emiatt, hiszen ugyanez fennáll Németországban, Dániában és Lengyelországban is – nyilatkozta lapunk kérdésére Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrárkompetencia Központjának vezető agrárszakértője.

Szerinte jól érzékelhető, hogy komoly lendületet vett a búza ára az elmúlt hetekben, és bár ez alapján még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, azért az egyértelművé vált, hogy az idei búzatermés Európa-szerte, sőt globálisan is kisebb, mint ami az elmúlt években volt. „A termelés szintje a felhasználás alá csökken világszerte, ami azt jelenti, hogy elkezdődik a készletek csökkenése, ami az árakat az elmúlt években megszokottnál jóval magasabb szinten stabilizálja” – fogalmazott a szakértő. A termés nálunk is kevesebb mint az elmúlt ötéves átlag – folytatta –, de a minősége elfogadható. Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy komoly északi kereslet jelentkezik a búza iránt a következő hónapokban, ami azt jelenti, hogy várhatóan az export széttöri a piacot, tehát a malmok komoly versenyre kényszerülnek majd a jobb minőségű búzáért. Szükségszerű, hogy mindez valamilyen mértékben az ő kibocsátási oldalukon is megjelenjen, tehát lisztárnövekedés várható.

Fórián Zoltán közölte, a malomipar jövedelmezősége köztudottan hosszú ideje nem túl magas, ami szintén elmondható a legnagyobb vásárlójáról, a sütőiparról is, tehát most várhatóan kemény tárgyalások fognak kezdődni az elkövetkező hetekben a malomipar beszerzési és értékesítési oldalán is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom