Ajánló

Varga Mihály: Fel kell újítani a 3-as metrót

A kormány engedélyezné a fővárosnak a fejlesztési célú hitel felvételét

A 3-as metró felújításának ügye nem halogatható tovább – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tegnapi kormányülés után. A tárcavezető közölte: a főváros egyedül nem tudja megoldani ezt a nagy jelentőségű beruházást, a kormány kész engedélyezni hitelfelvételt erre a célra, és garanciát is vállal.

varga
Varga Mihály közölte, nem kell átalakítani a nyugdíjrendszert (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A kormány megtárgyalta a 3-as metró felújításának kérdését a tegnapi ülésén – jelentette be Varga Mihály a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. Az utasok és a dolgozók biztonsága szempontjából tárgyalta a kérdést a kormány, és a vonal biztonságos működtetése érdekében a kabinet segítséget nyújt – közölte a miniszter. „A felújítás nem várhat tovább, az ügy nem késhet” – mondta Varga Mihály. A kormány felhatalmazta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy tárgyaljon a főpolgármesterrel és a Budapesti Közlekedési Központtal. A részletekről tehát Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel kell megállapodnia Tarlós István főpolgármesternek. „A kormány kész engedélyezni a főváros ilyen célú hitelfelvételét, és garanciával is kész segíteni” – mondta a nemzetgazdasági miniszter, aki emlékeztetett arra is: 212,7 milliárd forintnyi fővárosi adósságot már átvállalt az állam.

A kabinet jóváhagyta az MKB Bank megvásárlásáról szóló előszerződést, a pénzintézet jövőjével azonban a miniszterek nem foglalkoztak. A kormány egyelőre nem tervezi, hogy változtat a bank jelenlegi működési rendszerén, az esetleges reorganizációról, illetve majdani értékesítésről még nem tárgyaltak. „A kormány abban bízik, hogy a magyar bankrendszer hitelezése növekszik, hisz az MKB mind a lakossági, mind a vállalati piacon jelentős súlyt képvisel” – mondta a tárcavezető. Nem egy független tanácsadó cég, hanem a Magyar Nemzeti Bank végezte el az MKB vételárának előzetes becslését. A szerződést a tervek szerint legkésőbb ma aláírják.

Ami a nyugdíjakat illeti, Varga Mihály közölte: a magyar kormány sem a nyugdíjrendszerben, sem pedig a nyugdíjak értékét tekintve nem tervez semmilyen változtatást. A szakminiszter ezt arra a kérdésre válaszolva mondta el, hogy mi a kormány véleménye a Népesedési Kerekasztal nyugdíjjavaslatáról, amely szerint Magyarországon a gyermekek számához kellene kötni a nyugdíj összegét. Mint mondta, a szakértői anyagok azt mutatják, hogy 2030-ig semmilyen változás nem szükséges a magyar nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak kifizetése és a nyugdíjalapok működése pedig biztosított.