Ajánló

Valósággá válhat az „álommunka” a fogyatékossággal élő embereknek

Csokoládégyárban, kárpitosműhelyben vagy például autójavítóban is dolgozhatnak egy-egy napig

Országosan tizennégy civil szervezet koordinálásával indult el a Neked munka, nekem álom! programsorozat, amelynek keretében fogyatékossággal élők vagy megváltozott munkaképességűek próbálhatják ki magukat különböző szakmákban.

Az a célunk, hogy magától értetődő legyen: a fogyatékossággal élők egyenrangú polgárai a társadalomnak. Az ilyen programok közelebb visznek ehhez az álomhoz – mondta Czibere Károly a Neked munka, nekem álom! programsorozat nyitórendezvényén. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára rámutatott: az ehhez hasonló programok segítik a fogyatékossággal élők el- és befogadását, és erősítik a társadalmi kohéziót, miközben a fogyatékossággal élők azt bizonyíthatják, hogy képesek értékteremtésre.

Az államtitkár kiemelte a programban részt vevő civil szervezetek tapasztalatát, jártasságát, amelyet felbecsülhetetlen tőkének írt le. Czibere Károly kiemelte, hogy a­míg nyolc évvel ezelőtt még csak tizenöt százalék körül volt a foglalkoztatottság a fogyatékossággal élők körében, ez az adat mára negyven százalékra emelkedett, vagyis a fogyatékos emberek tudása jelentősen felértékelődött.

A fogyatékossággal élők értéket teremtenek, munkájuknak nemzetgazdasági haszna van – emelte ki Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára is, aki hozzáfűzte: a program egyben arra is bizonyíték, hogy össze lehet egyeztetni a foglalkoztatást a fogyatékossággal élők élethelyzetével.

A Neked munka, nekem álom! egy olyan különleges lehetőség, amelynek célja, hogy lehetőséget adjon fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű emberek és munkáltatók számára személyes találkozásra, egymás megismerésére és kölcsönös tapasztalatszerzésre. Idén többek között olyan szakmákat próbálhatnak ki egy napra, mint villamosvezetés, újságírás, bonbonkészítés vagy bútorjavítás.

A programot negyedik alkalommal rendezzük meg, amelyben idén kétszázhúsz fogyatékossággal élő és közel ennyi munkáltató vesz részt – közölte Bíró Veronika, a programot elindító Salva Vita Alapítvány programkoordinátora. A program az érzékenyítésről szól, a fogyatékosok megvalósíthatják álmaikat, a munkáltatók pedig bemutathatják számukra a munkakörülményeket, az „álommunka” feltételeit – tette hozzá. Egy munkáltató pedig így vallott: „Álmokat megvalósítani nagy szó, részt venni benne kiváltság.”