Ajánló

Tovább bővülhet jövőre a nevelőszülői hálózat

Ősszel országos kampány indul, amelyben felhívják a figyelmet arra, ez a hivatás több mint foglalkozás, és várják azokat, akik szeretnék ezt a jószolgálati társadalmi szerepet betölteni

Jövőre tovább emelkedik a nevelőszülők támogatása, a nevelőszülői hálózat bővítésére nyolcszázötvenmillió forinttal több jut. A polgári kormány négy éve vezette be a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt, míg korábban az egy gyermekről gondoskodó nevelőszülő tizenötezer forintot kapott, ma hatvanezret, három gyermeknél pedig negyvenötezerről 113 ezer forintra nőtt az összeg.

Az Országgyűlés a múlt pénteken fogadta el a jövő évi költségvetést, amely nagyobb mértékben támogatja a családokat, mint korábban. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára vasárnap az immár huszonkettedik alkalommal megrendezett Ágota Tábor megnyitóján elmondta, a nevelőszülői hálózat bővítésére a következő évben nyolcszázötvenmillió forinttal több jut. A kormány nagyon fontosnak tartja a nevelőszülői hálózat működését és erősítését, amely megteremti a családi élet melegét azoknak a gyermekeknek is, akiknek ez nem adatott meg – fogalmazott az államtitkár. Az idei tervekről szólva jelezte, az ősszel országos kampányt indítanak, amelyben fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy a nevelőszülői hivatás több mint foglalkozás, és várják azokat, akik úgy érzik, hogy szeretnék ezt a jószolgálati társadalmi szerepet betölteni. Napjainkban egyébként ebben az ellátórendszerben mintegy 21 ezer kiskorú és kétezer-ötszáz nagykorú fiatal nevelkedik.

Az állam fokozatosan vette át a gyermekvédelmi szakellátás biztosításának kötelezettségét: 2012 januárjától a megyei önkormányzatoktól, 2013 elején a megyei jogú városoktól és a fővárosi önkormányzattól, ezzel a gyermekvédelmi szakellátás állami feladattá vált.

Az intézkedés célja a gyermeki jogok védelme és az egyenlő esélyű hozzáférés volt, továbbá
a hatékony gazdálkodás. 2013-ban a humántárca a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon (SZGYF) mint fenntartó szervezeten keresztül egyedi támogatási szerződés keretében nyújtott segítséget az SZGYF fenntartású nevelőszülői hálózatok tárgyi feltételeinek javításához: a kedvezményezett nevelőszülők háztartásában a fokozott igénybevétel miatt igen gyorsan amortizálódó kisgépek pótlását finanszírozta. Ugyancsak 2013-ban a köznevelési törvény úgy módosult, hogy a gyermekvédelmi szakellátási intézményekben, így a nevelőszülői hálózatokban és a javítóintézetekben pedagógus munkakörben foglalkoztatottakra is kiterjedjen a pedagógus előmeneteli és illetményrendszer. E lépéssel már a nevelőszülői hálózatok szakmai vezetői és a nevelőszülői tanácsadói is a pedagógus életpálya alá tartoznak.

A nevelőszülői tevékenység társadalmi presztízsének előmozdítása érdekében jelentős előrelépés volt a nevelőszülők erkölcsi és anyagi elismerését jelentő, nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony megteremtése. A 2014. január elején hatályba lépett törvénymódosítást a szakma több mint húsz éve szorgalmazta. Míg korábban az egy gyermekről gondoskodó nevelőszülő tizenötezer forintot kapott, ma már hatvanezret, három gyermek esetében pedig negyvenötezerről 113 ezer forintra nőtt ez az összeg. A nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony az emelt összegű nevelőszülői díjon felül biztosítja továbbá a nevelőszülői díj értékállóságát – a minimálbérhez kötöttség elve alapján –, valamint a családi adó- és járulékkedvezmény igénybevételét a nevelt gyermekek után is. Emellett garantálja az egészség- és nyugdíjbiztosítás ellátásaira való teljes körű jogosultságot – táppénz, nyugdíj, saját gyermekek után tgyás, gyes, gyed igénybevétele – és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyon kívüli munkavégzést.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom