Ajánló

Több új fejlemény a veronai busztragédia ügyében

A magyar családok Olaszországban kártérítésért indított polgári pereinek egy részét hamarosan összekötik az októberben induló olasz büntetőeljárással

Megemelte a biztosító a kártérítési összegeket a tizenhét halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset ügyében. Októberben kezdődik az olasz büntetőeljárás, amelyben kiderülhet, ki a felelős a tragédiáért.

Jelentősen megemelte a biztosító a veronai busztragédia áldozatai és sérültjei után járó kártérítés összegét – tudta meg a Zoom.hu. „Az első hírek, amik a témával kapcsolatban megjelentek, hogy egyes szülők négymillió forintot kaptak volna a biztosítótól. Ezt mindenki elutasította, mire a biztosító tavaly megemelte ezt a kártérítési összeget. Ezt már volt, aki elfogadta, én két-három családról tudok, de többen ezt a pénzt is elutasították” – mondta a hírportálnak Szendrei Endre, aki az unokahúgát vesztette el a szörnyű balesetben. Hozzátette, végül a biztosító a megemelt összeget mindenkinek kifizette, attól függetlenül, hogy elfogadták-e.

„Akik elutasították, azok közölték, hogy ezt a pénzt csak előlegnek tekintik. Idén tavasszal a biztosító ugyanezt az összeget még egyszer elutalta a károsultaknak” – magyarázta a férfi. A kártérítés megállapításánál viszont különbséget tettek a közvetlen hozzátartozók között, azaz más összeget kap a szülő, a testvér és a nagyszülő. A pontos összegeket nem lehet tudni, ugyanis az érintetteket köti a titoktartás, ám a portál szerint voltak, akiknek hatmillió helyett végül tizenkétmillió forintot fizettek ki. Korábban lapunknak Kovács Kázmér ügyvéd elmondta: az áldozatok hozzátartozóinak Olaszországban is lehetőségük van pert indítani, ahol nagyobb kártérítésre tarthatnak számot, igaz, az eljárás menete lényegesen drágább és bonyolultabb a tolmácsok alkalmazása, illetve az utazások miatt.

Több család kint el is indította a polgári peres eljárást a nagyobb kártérítés reményében. A Napi.hu számolt be még idén januárban arról, hogy ha az olaszországi biztosítók szövetsége jelentős kártérítési összeget állapít meg, akkor a megszabott összeget végül a busztársaságot biztosító Groupamának kell kifizetnie. A hazai biztosító viszont 1,8 milliárd forintig köteles fizetni. Amennyiben a kártérítés összege ezt meghaladja, a fennmaradó összeget a baleset felelőseinek kell állniuk. Kiderült az is, hogy a magyar családok Olaszországban kártérítésért indított polgári pereinek egy részét hamarosan összekötik az októberben induló olasz büntetőeljárással - ez a baleset körülményeit vizsgálja majd. Itt dőlhet majd el, ki a felelős azért a buszbalesetért, amelyben egy sítáborból hazafelé tartva 2017. január 20-án tizenheten, nagyrészt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai és tanárai vesztették életüket Verona közelében.


Szabálytalanul haladt az ügyvezető

Három hónapra eltiltotta a bíróság a járművezetéstől és hatvanezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte Czakó Tibort, a Pizolit Kft. ügyvezetőjét – tudta meg a 24.hu. Ez az a cég, amely alkalmatlan állapotban küldte útjára a Veronánál balesetező buszt. A feljelentő által készített videofelvétel alapján a bíróság megállapította, hogy az autóbusz idén január elején az 5-ös út Kiskunfélegyháza felé bevezető szakaszán folyamatosan a záróvonalat átlépve, az ellentétes irányú sávba átnyúlva közlekedett, amíg megelőzött egy kerékpárost, és a manővert a szembejövő autó közeledtével sem szakította meg, így az a baleset elkerülése érdekében hirtelen irányváltoztató mozdulatra kényszerült. A feljelentés szerint Czakó telefonált is vezetés közben, ám ő ezt tagadta. (PS)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom