Ajánló

Több mint ötmilliárd fejlesztésekre

Bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők, hivatali helyiségek, sportlétesítmények, öltözők, utak épülnek és újulnak meg

A Belügyminisztérium összesen 5,4 milliárd forint támogatást ítélt oda 319 önkormányzatnak, amelyek a feladatellátást szolgáló fejlesztések érdekében pályáztak a tárcánál – közölte az önkormányzatokért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján.

Pogácsás Tibor elmondta, a pályázati határidő lejártáig, május 2-ig 1886 önkormányzat rögzítette, illetve adta le pályázatát. A most forráshiány miatt elutasított, de érvényes pályázatok benyújtói is reménykedhetnek, ugyanis ők tartaléklistára kerültek. Majdnem kétmilliárd forintnyi támogatást terveznek még az év folyamán elosztani az önkormányzatok között, erről októberig hoznak támogatói döntést. Az intézményfejlesztés keretében három bölcsőde és húsz óvoda, az egészségügyben harminckét háziorvosi, húsz gyermekorvosi, huszonkét védőnői, tizenöt fogorvosi ellátást szolgáló épület vagy helyiség, továbbá huszonnégy közös önkormányzati hivatal székhelyéül szolgáló épület fejlesztése, felújítása valósul meg. Emellett tizenöt új sportlétesítményt alakítanak ki, valamint tizenhét meglévőt, sportpályákat, öltözőket fejlesztenek – ismertette. Pogácsás kiemelte, nagyon népszerű az önkormányzatok körében az utak felújítására nyújtható támogatás, erre a célra két és fél milliárd forintot fordítanak.

A tárca által ismertetett adatok szerint 2010 óta jelentősen nőtt az önkormányzati fejlesztések támogatására fordított keretösszeg. Míg 2010-ben összesen 4,3 milliárd forintot költöttek bölcsődei, óvodai és iskolai infrastrukturális fejlesztésre, valamint közösségi buszok beszerzésére, addig a múlt évben már csaknem hétmilliárd forintot ítéltek oda az intézményfejlesztések mellett belterületi utak, járdák és hidak felújítására.