Ajánló

„Sztárfellépő” és belső válság a szocialistáknál

A kongresszusi küldöttek csaknem harminc százaléka nem szavazta meg az MSZP EP‑listáját

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke vezeti a szocialisták európai parlamenti listáját. A párton belül súlyos ellentéteket okoz az antiszemita Jobbikkal való viszony.

Timmermans és Karácsony 20190217
Kellemetlen közelség. Timmermans és Karácsony a kongresszuson (Fotó: Ficsor Márton)

Az MSZP szombaton tartotta kongresszusát, amelyen döntöttek a párt európai parlamenti (EP) listájáról. Nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialistáknál nagy a belső feszültség, a megosztottság, ezt támasztja alá az is, hogy a kongresszuson csupán 72 százalékos többséggel sikerült elfogadtatni a párt EP-listáját. A névsor élén Tóth Bertalan, a párt elnöke, frakcióvezetője áll, őt az MSZP jelenlegi két EP-képviselője, Ujhelyi István és Szanyi Tibor követi. Tóth jelezte: nem kívánja felvenni brüsszeli mandátumát, sőt a visszalépéstől sem zárkózik el, ha erre szükség lesz. Ugyanis a most elfogadott listát a párt nem tekinti véglegesnek, ahhoz más pártok csatlakozását is várják. A Párbeszéd már jelezte, hogy a szocialistákkal közösen kíván indulni a választáson.

Belső ellentétek feszítik az MSZP-t a Jobbikkal való együttműködés miatt is. A Budapestre látogató – és a kongresszusra látványos show-elemek közepette bevonuló – Frans Timmermans, az Európai Bizottság szocialista alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje, szembemenve az MSZP Jobbik-barát politikájával, elítélt mindenfajta antiszemitizmust. Kijelentette, ha EB-elnöknek választják meg, soha nem köt megállapodást a szélsőjobboldal. Szerinte ugyanezt gondolja mindenki a szocialista mozgalomban. „Én vagyok az egyik legnagyobb antiszemitizmus elleni harcos Európában, és ezt folytatni is fogom” – szögezte le Timmermans az Origo.hu azon kérdésére, mit gondol arról, hogy az MSZP számára mára elfogadható partner lett a Jobbik, és hogy egyre szorosabb a két fél közötti együttműködés. Timmermans leszögezte: továbbra is fellép mind a nyílt, mind a rejtett antiszemita beszéd ellen. A holland politikus tehát – legalábbis szavakban – teljesen elhatárolódik attól a szocialista politikától, hogy a zsidókat listázni akaró Gyöngyösi Mártonnal akarnak együttműködni, valamint főpolgármester-jelöltjük, Karácsony Gergely nem tartotta nácizmusnak zsidó emberek listázását. Timmermans ezzel talán Tóth Bertalannak is üzent, hiszen az MSZP elnöke volt az, aki egy januári tüntetésen közös ellenzéki EP-listára tett javaslatot.

Az MSZP belső ellentéteit mutatja továbbá egy interpelláció, amelyben a Pest Megyei Területi Szövetség elnöke súlyos gazdasági visszaélésekről tesz említést. A Pestisracok.hu által nyilvánosságra hozott, Tóth Bertalannak címzett levélben Fekete Zoltán azt kifogásolja, hogy a szocialisták felső vezetése eltussolt egy súlyos, sokmilliós gazdasági bűncselekményt. A portál szerint Fekete végül visszavonta az interpellációját, de csak két hétre, így a következő választmányi ülésen minden bizonnyal elhangzik.


Fidesz: A bevándorláspártiak szövetkeznek a rasszistákkal

Frans Timmermans Soros embere, aki bevándorlóországgá akarja változtatni Magyarországot, ebben pedig szövetségese az MSZP és az ellenzéki pártok – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szombati sajtótájékoztatóján. Hidvéghi Balázs a távirati iroda tudósítása szerint rámutatott: Timmermans, a bevándorláspártiak európai listavezetője rendszeresen egyeztet Soros Györggyel, ő az az uniós biztos, aki a legtöbbször tárgyalt a milliárdossal az elmúlt években. Hidvéghi leszögezte: Timmermansnak világossá kell tennie, hogy „lehetséges-e a szocialistáknak együttműködés náci pártokkal”. Az európai zöldek részéről Philippe Lamberts frakcióvezető már bejelentette, hogy ők kizárják az LMP-t, ha az összefog a Jobbikkal, a Fidesz most ugyanilyen tiszta beszédet vár Frans Timmermanstól is – tette hozzá Hidvéghi. Deutsch Tamás, a Fidesz néppárti EP-képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján megállapította: a bevándorláspárti baloldal az EP-választáson olyan eredményt szeretne elérni, amelynek következtében az Európai Parlamentben megmarad a bevándorláspárti erők többsége. Ennek érdekében még attól sem riadnak vissza, hogy az általuk korábban folyamatosan elítélt „rasszista, antiszemita, cigányozó, zsidózó politikai erőkkel is választási együttműködést, politikai szövetséget kössenek”. A májusi európai parlamenti választás tétje az, hogy meg kell állítani a Frans Timmermans vezette bevándorláspárti erőket – hangoztatta Deutsch.