Ajánló

Soros és Kanada

Az elmúlt időszakban politikusaink és a közvélemény figyelmét egyaránt jórészt elkerülték a kanadai politikai fejlemények, bennük Justin Trudeau miniszterelnöksége, illetve a megválasztásában szerepet játszó Soros-tevékenység

Pedig tanulságos lehetne számunkra egy-két mozzanat, nem utolsósorban az egyszerűen belátható hasonlóság és párhuzamosság révén. Ilyenek valóban könnyen fölfedezhetők a közelmúlt történéseinek viszonylatában, mint például a tavalyi fontos, mégis kevés visszhangot kiváltó kettős évforduló (Kanadában az ország születésének, valamint nálunk a kiegyezésnek a százötvenedik évfordulója).

A legutóbbi kanadai választásokat elveszítették a konzervatívok, így a kissé szürke, de jól kormányzó addigi miniszterelnök, Stephen Harper kiesett a hatalomból. Helyét a liberális Justin Trudeau, a legendás Pierre Trudeau néhai miniszterelnök fia vette át. A fiatal Trudeau győzelme sokak számára váratlan volt. Sok minden szólt mellette, ezek azonban többnyire nem politikai tényezők voltak. Eleve vonzó volt a fiatalsága, megjelenése, amellyel rendkívül népszerű volt a nők köré­ben, két nyelven beszél tökéletesen (anyanyelve mellett angolul is, ami gyakran nem jellemző a francia-kanadai politikusokra), és így tovább. Mindez azonban az utólag napvilágra került információk szerint valószínűleg nem lett volna elég Trudeau és a Liberális Párt győzelméhez.

A kampány során hivatalból többször találkoztam Trudeau-val. Többnyire külpolitikai elképzeléseiről próbáltam tájékozódni; egyik beszélgetésünk alkalmával egy akkor kritikus külügyi helyzetről, a kezeléséről, illetve a megoldásáról és Kanada lehetséges szerepéről kérdeztem. Azóta is kísértést érzek, hogy (a főnökeimnek tett jelentéseken túl) elmondjam vagy leírjam, miket válaszolt; legyen elég ennyi: olyan ismerethiányt és zavarodottságot árult el, hogy azt gondoltam, bár nem az én dolgom, de Isten mentsen attól, hogy ez az ember legyen Kanada vezetője. Nos, az lett. Eddigi működése szerint máig sem haladta meg jelentékenyen önmagát; ezt mutatja Kanada kínai vagy indiai kapcsolatainak nem túl kedvező alakulása vagy otthon pél­dául az, hogy minden koncepció, cél és kritika nélkül engedi be az országba a migránsokat, ami még azzal együtt is túlzás, hogy Kanada a multikulturalizmus nemzetközi zászlóvivője, egyébként maga Trudeau pedig korábban a liberális árnyékkormány multikulturális ügyekért felelős minisztere volt. Nemrégiben egy Ipsos-fölmérés eredménye szerint „ha holnap lennének a választások, Trudeau simán megbukna”. Sokan kérdezik: hogyan lehetett egy ilyen inkompetens ember az ország miniszterelnöke. A válasz, vagy legalábbis egy része mostanában kezd kibontakozni és lényegében így hangzik: masszív külső anyagi segítséggel.

A fokozatosan kiszivárgó információk alapján a 2015-ös választások után hamarosan elkezdték a vesztesek megkérdőjelezni a liberális kampány finanszírozásának tisztaságát és törvényességét, de már akkor is, amikor a konzervatívok fellegvárának számító nyugati tartományokban váratlanul és érthetetlenül nagy számban születtek liberális választókerületi győzelmek, többükben minimális többséggel. Annyi már világos, hogy nem szavazási csalásról, hanem nagy volumenű illegális – külföldről, az Egyesült Államokból származó és irányított – kampány-finanszírozási csalásról volt szó.

Mindez tavaly emelkedett egyértelműen túl a szóbeszéden és a föltételezéseken, amikor megjelent a kanadai parlamentben egy 36 oldalas tanulmány a választási csalások és visszaélések részletes leírásával és elemzésével. A bizonytalanság ezek után már csak abban van, hogy mi lesz a tanulmány sorsa és mi lesz mindennek a következménye. A szálak nagyrészt Soros Györgyhöz és szervezeteihez vezettek. Kiderült, hogy mivel a pénzek kifizetésére közvetlenül nem volt mód, nagy hirtelen több mint ötven úgynevezett „harmadik pártot” hoztak létre, és ezeken keresztül sikerült átjátszani a pénzeket a liberálisokhoz, sok millió dollár értékben. Ugyanilyen szervezeteken keresztül folyatott át nagy összegeket a kaliforniai és New York-i székhelyű Tides Founda­tion, ami egy Soros-kötődésű és nagy összegek fölött rendelkező alapítvány. Még talán részben föltáratlan, de valószínűleg legalább ugyanilyen fontos Soros Nyílt Társadalom nevű alapítványának a szerepe, amelyről már Magyarországon is eleget hallottunk. Huszonöt választási körzetben fordították meg ezekkel az eszközökkel Kanadában az egyébként várható eredményt, ami bőven elég volt a parlamenti választások végeredményének eldöntésére.

A beavatkozás és általában Soros tevékenysége ez idő tájt kezd jobban tudatosulni a médiában, valamint a kanadai közvéleményben egy­aránt. Egyre inkább levonják a következtetést is. „Ideje, hogy Kanada végre föllépjen George Soros és Nyílt Társadalom alapítványa ellenében” – írja a Zero Hedge alternatív újság egyik közelmúltbeli száma. Ugyanebben az újságban J. C. Collins Kanadának be kell tiltania George Soros alapítványait című cikkében már kitágítja és szélesebb nemzetközi kitekintésben vizsgálja a kérdést: „Soros és alapítványai biztosítják az anyagiakat azoknak a mozgalmaknak a számára, amelyek támadják a nemzeti identitást, szorgalmazzák az abortuszt és a válásokat… – majd lejjebb: – A Nyílt Társadalom alapítvány befurakodott számos nemzet oktatási rendszerébe oly módon, hogy finanszíroz meghatározott tárgyakat és kurzusokat. Ez olyan régóta folyik, hogy Nyugaton a legtöbb oktató ma már a balliberális agendát képviseli és támogatja anélkül, hogy tudatában lenne: manipulálták a saját kultúrájának belülről történő szétrombolására.”

Ennek és számos hasonló megállapításnak a tükrében óhatatlanul eszébe jut az embernek több hazai ellenzéki politikus véleménye és kijelentése, melyet a választási kampány idején hangoztatott, megkérdőjelezve a veszélyt, gyakran nemes egyszerűséggel így fogalmazva meg: „Nincs Soros-terv!” A kampány azonban elmúlt. A tényeket nem lehet vég nélkül tagadni. Mindannyiunk önvédelme érdekében föl kell ismerni és a megfelelő cselekvés föltételeként tudatosítani kell őket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom