Ajánló

Sneideréket dicsérik az ellenzéki politikusok

A botrányok dacára a balliberális tömb minden pártja a már közéjük tartozó Jobbikot védi – állapította meg Dúró Dóra

Egymás után szivárognak ki a hangfelvételek a jobbikos politikusok antiszemita megnyilvánulásairól, ám ez már nem zavarja a színváltó pártot befogadó balliberális oldalt.

Sneider-duro
Sneider Tamás szerint sokkal jobb, ha valaki muzulmán, mint ha zsidó lenne. Dúró Dóra közölte, nem szélsőségesek, hanem elvhűek csatlakoztak hozzájuk (Fotók: Ficsor Márton)

A Jobbik újabb antiszemita megnyilvánulásának bizonyítékát hozta nyilvánosságra tegnap a Figyelő. A 2015-ben megjelent hangfelvételen Sneider Tamás, a Jobbik jelenlegi elnöke arról beszélget valakivel, hogy Dér Zsolt, a Betyársereg egyik tagja áttért a muzulmán hitre. Sneider ezzel kapcsolatban kijelentette: nem zavarja különösebben, hogy Dér muzulmán hitre tért, sokkal jobb, mintha zsidó hitre tért volna át. Ez már a sokadik antiszemita botrány a párt körül, a hétvégén ugyanis kiszivárgott egy Sneider Tamás esküvőjén készült videó is, amelyen felesége többször is náci karlendítéshez hasonló mozdulattal pózol. Sneider az üggyel kapcsolatban az ATV-nek azt mondta: „csak bohóckodás volt egy privát rendezvényen, nem politikai véleménynyilvánítás”.

Korábban egy olyan felvétel jelent meg, amelyen a párt parlamenti képviselője egy zsidó nő bántalmazásával dicsekedett. Lapunk ezután kérdezte a baloldali politikusokat, nem befolyásolják-e a Jobbikkal való együttműködésüket a pártról nyilvánosságra került antiszemita megnyilvánulások, mire a Liberálisok politikusa, Bősz Anett úgy válaszolt: „a Jobbik megfelel a demokratikus minimumnak, a szélsőségesek már a Mi Hazánk Mozgalomban vannak”.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk alelnöke lapunknak úgy reagált: „pártunkhoz nem szélsőségesek, hanem elvhűek csatlakoztak a Jobbikból, mi továbbra is azokat az értékeket valljuk, amelyekért korábban a Jobbik hajlandó volt akár az utcán is felvenni a harcot a Gyurcsány-kormánnyal”. A politikus megállapította, hogy a botrányok ellenére a balliberális tömb minden pártja a már közéjük tartozó Jobbikot védelmezi.

A párbeszédes Karácsony Gergely egy interjúban kijelentette: „a Jobbikból is kirakták azokat a politikusokat, akiket én nácinak gondolok”, párttársa Barabás Richárd szerint a Jobbik bebizonyította, hogy képes az önkritikára, képes a fejlődésre, ők pedig a fejlődés pártján vannak. A szocialista Horváth Csaba a Sneider-videóval kapcsolatos felvetésre tegnap azt mondta, új időszámításnak tekinti a november-december óta történteket a Jobbiknál. „Azóta a Jobbik korrekt politikai partner, azok a mondatok, amik elhangoznak jobbikos politikusoktól, vállalhatók és támogathatók” – tette hozzá az MSZP politikusa.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom