Ajánló

Segítség a munkaerőpiacon

Duplájára emelkedik a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatása novembertől, így akár ötvenezren is elhelyezkedhetnek a versenyszférában – közölte a pénzügyminiszter

A Közfoglalkoztatásból a versenyszférába nevű program hivatott azt elősegíteni, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek a közfoglalkoztatás helyett a versenyszférában helyezkedjenek el.

Varga Mihály 20181028
Varga Mihály: Támogatásra az a köz-foglalkoztatott is igényt tarthat, naponta kétezer forint többletforráshoz jutva, aki mezőgazdasági idénymunkában vesz részt (Fotó: Ficsor Márton)

A kormány november elsejétől megduplázza az elhelyezkedési juttatását azoknak a közfoglalkoztatottaknak, akik sikeresen helyezkednek el a versenyszférában – mondta vasárnap Varga Mihály. A pénzügyminiszter a távirati irodának hangsúlyozta: a munkabér mellett járó elhelyezkedési juttatás ezzel havi 45 600 forintra emelkedik, így még jobban motiválhatják a közfoglalkoztatottakat, hogy az elsődleges munkaerőpiacon, sokkal magasabb bérezés mellett találják meg a boldogulásukat. A Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését – ismertette Varga Mihály. Mint mondta, a program keretében elhelyezkedési juttatást biztosítanak, a támogatás ösztönzi a közfoglalkoztatottat, aki a versenyszférában történő elhelyezkedése esetén pluszjuttatásban részesül mindaddig, amíg a közfoglalkoztatási szerződése le nem járt volna. A támogatásra az a közfoglalkoztatott is jogosult lesz, aki mezőgazdasági idénymunkában vesz részt, ez kétezer forint pluszjuttatást jelenthet naponta – tette hozzá Varga Mihály, kiemelve, hogy az elhelyezkedési juttatást eddig tizenkétezer fő vette igénybe.

A még hatékonyabb kiközvetítés érdekében a kormány külön programot is indított Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami a foglalkoztatási osztályok átalakításával jár.

Az új program kiemelt hangsúlyt helyez a munkáltatók igényeinek felmérésére, a járási és megyei hivatalok és a vállalkozások közötti hatékony kapcsolattartásra, de készségfejlesztéssel és a megfelelő állás kiválasztásában is segítik az érintetteket.

A programnak köszönhetően országos szinten akár ötvenezren is elhelyezkedhetnek az elsődleges munkaerőpiacon 2019 végéig – mondta Varga Mihály.