Ajánló

Saját portálja is cikizi már az LMP-t

Újabb nagy nap: Demeter Mártát sokadszorra sem sikerült felvenniük, Gémesi Györgyék otthagyták őket, Szél Bernadett megmenekülhet

Vállalhatatlanná vált az LMP a Gémesi György vezette Új kezdet számára, mert megbüntették Szél Bernadettet. A társelnök most nem viselhet tisztséget, de mégis, sőt, a párt másik társelnöke szerint megsemmisíthetik a büntetését.

Nem csitulnak az indulatok az LMP-ben a csütörtöki fegyelmi döntéseket követően. Kassai Dániel, akit végleg kizártak a pártból, a 24.hu-nak elmondta, a döntés azért született, mert a választási kampányban visszalépett a jelöltségtől. Hozzátette, jogtalannak tartja a „koncepciós” eljárást, és a bírósághoz fordul jogorvoslatért, de csak az elégtétel miatt szeretne visszatérni az LMP-be, másnap kilépne. Azt viszont beismerte, csak Hadházy Ákossal egyeztetett a visszalépésről.

Egyszerűen nem igaz, hogy Kassai Dánielt a választási koordináció miatt zárták ki az LMP-ből – mondta lapunknak az LMP szóvivője. Kanász–Nagy Máté közölte, Kassai kizárásában sokkal nagyobb szerepet játszott, hogy egy igazságügyi szakértő bevonásával végzett vizsgálat nyomán világossá vált, ő volt az, aki titokban hangfelvételt készített a Sallai Róbert Benedek és Hadházy Ákos közt történt incidensről. Kassai ezt azóta is tagadja. A szóvivő hozzátette, alapszabályuk szerint az első fokú fegyelmi eljárásban született döntéssel szemben bárki benyújthat fellebbezést, amelyről másodfokon az etikai bizottság hoz döntést, amit viszont a párton belül nem, csak jogi úton lehet megtámadni. Az ügyet lezártuk, Kassait kizártuk, az ő kijelentéseivel ezentúl nem kívánunk foglalkozni – összegzett a szóvivő.

Az LMP kongresszusának döntése felülírhatja Szél Bernadett büntetését – jelentette ki az ATV-nek Keresztes László Lóránt, a párt társelnöke. Szél az etikai bizottság döntése alapján három évig nem tölthet be semmilyen tisztséget az LMP-ben, de mivel az nem visszamenőleges hatályú, megtarthatja jelenlegi társelnöki és frakcióvezetői pozícióit. Tehát Szél nem indulhat a párt következő, 2019 novemberében esedékes tisztújításán. Így a párt az ő vezetésével csinálhatja végig a 2019-es EP-választást és az önkormányzati voksolást, ám utána újabb női társelnököt kell választani. Kérdés, lesz-e jelölt, ugyanis a párt vezető női politikusai közül Schmuck Erzsébet kétéves eltiltása miatt nem indulhat, Demeter Márta pedig csak akkor, ha addigra sikerül belépnie a pártba. Az MSZP–től átigazolt politikus hiába tagja az LMP–frakciónak, eddig minden alkalommal megvétózták a pártba való felvételét.

Az LMP-vel korábban együttműködő Új Kezdet nevű párt elnöke, Gémesi György gödöllői polgármester bejelentette, Szél Bernadett megbüntetésével végleg vállalhatatlanná vált számukra, ami az LMP-ben megy, ezért a jövőben nem működnek együtt velük. Az Új Kezdet tehát önállóan készül a jövő évi választásokra, képviselője, Hohn Krisztina viszont nem lép ki az LMP–frakcióból. Eközben az Ungár Péter tulajdonában lévő Azonnali.hu viccesnek szánt szavazást indított Kit és mitől tiltson el még az LMP etikai bizottsága? címmel.


Migránspárti tanácsadó, milliókért

Több millió forintos tanácsadói szerződést kötött az LMP a választási kudarc után az afgán származású Mirwais Janannal, akit korábban Szél Bernadett társelnök jelölt külsős szakértőként az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságába. A korábban a Migráns Szolidaritás Csoport nevű bevándorláspárti szervezettel együttműködő Mirwais átvilágítása során az Alkotmányvédelmi Hivatal megállapította, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Mirwais korábban pert nyert egy szórakozóhely ellen, ahova nem engedték be, és elérte, hogy elégtételként menekülteknek rendezzenek bulit a helyen. Később egy interjúban kijelentette, „iszonyatos károkat okoz” az a hozzáállás, miszerint, „ha Magyarországra jössz, akkor nem veheted el az asszonyainkat, és nem veheted el a kultúránkat”. Hozzátette, „csak az a nagy szerencséjük, hogy Magyarországon nincs viszonylag nagy muszlim kolónia“.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom