Ajánló

Rekordmennyiségű szilvatermés várható

Az export a német piacra irányul, vásárol Csehország és Ausztria is

Jóval több szilvára számítanak a gazdák, mint az elmúlt néhány évben. A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel nyolc-tizenkétezer tonna között mozog évente. Külföldön sokkal nagyobb igény lenne a minőségi magyar árura annál, mint amit a termelés képes kielégíteni.

Idén várhatóan nyolcvanezer tonna szilva terem Magyarországon, ami több az utóbbi néhány év átlagánál – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A közlemény szerint az utóbbi években negyvenöt-hetvenezer tonna közötti volt a szilvatermés. Az országban hatezer-négyszáz hektáron folyik üzemi szilvatermesztés. A legjelentősebb termelőkörzet Szabolcs-Szatmár-Bereg, ami 1530 hektár, Bács-Kiskun 1513 hektár és Pest megye 1067 hektár, emellett nagyobb termőterületek vannak Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Az agrárkamara kiemelte, hogy a jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel nyolc-tizenkétezer tonna között mozog évente. Az export főleg a német piacra irányul, de jelentős mennyiséget vásárol Csehország és Ausztria is, valamint a skandináv országok. Pozitív a feldolgozott gyümölcs külkereskedelmi egyenlege is, amelyet cukrozott és cukrozatlan ipari szilvapüré formájában exportál Magyarország. Külföldön sokkal nagyobb igény lenne a minőségi magyar árura annál, mint amit a termelés jelenleg képes kielégíteni.

A magyarországi szilvaültetvények nagy része ugyanis elöregedett, sok helyen nincs öntözésre lehetőség, kevés az intenzív művelésű, korszerű állomány. A fejlődéshez elengedhetetlen az ültetvényszerkezet átalakítása, és az ipari célú ültetvényeknél is megfelelő öntözésre, tápanyag-utánpótlásra és szakszerű növényvédelemre lesz szükség ahhoz, hogy hosszú távon rentábilisak lehessenek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom