Ajánló

„Politikai hecckampány”

Egyetlen ügy van, amellyel kapcsolatban a kormány nem hajlandó engedni az uniónak, ez pedig a bevándorlás – mondta Gulyás Gergely a hazánkkal szembeni támadásokról

A kötelezettségszegési eljárások tekintetében hazánk a középmezőnyben van, csak a migráció ügyében nem enged, ezért indult politikai hecckampány – mondta Gulyás Gergely a hazánkkal szembeni eljárásról, amelyet tegnap vitattak meg újra Brüsszelben.

Gulyás-Gergely
Gulyás Gergely: Kizárólag a magyar választóknak és a demokratikusan megválasztott kormánynak van joga megmondani, kivel akar együtt élni (Fotó: Ficsor Márton)

A Lengyelországgal és a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás is napirendre került tegnap reggel Brüsszelben, az Általános Ügyek Tanácsának (ÁÜT) ülésén. Itt az Európai Bizottság beszámolt a hazánkkal szembeni korábbi kötelezettségszegési eljárásokról, a kormány pedig a magyar álláspontról 131 oldalas jogi dokumentumot tett le valamennyi tagország asztalára.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő budapesti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy faramuci módon lehetőséget kapott a hazánkról szóló EP-jelentés szerzője, az egyik legnyíltabban migránspárti EP-képviselő, a holland zöldpárti Judith Sargentini, hogy ismét elmondhassa alaptalan vádjait. Ahogy az egész, Magyarország elleni támadás, úgy a hétfői tanácsi meghallgatás is a jövő évi EP-választási kampány része Brüsszel bevándorláspárti politikusai oldaláról – fogalmazott Deutsch.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján az ÁÜT ülésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az újabb lehetőséget adott a migránspárti politikai erőknek és Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselőnek arra, hogy tovább folytassák a Magyarországgal szemben megkezdett küzdelmet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott arra, hogy ma Európában a migráció kérdésében érdemi nézetkülönbség áll fenn az Európai Parlament liberális, szocialista, zöld és kommunista többsége, illetve a konzervatívok között és részben sajnos az Európai Néppárton belül is. Az előttünk álló EP-választáson a migrációt támogató erők fel akarnak lépni azokkal az országokkal – elsősorban Magyarországgal – szemben, amelyek a bevándorlás megakadályozása mellett szállnak síkra – mutatott rá. A miniszter nyomatékosította: Magyarország készséggel ad tájékoztatást az uniós tagállamoknak mindarról, ami 2010 óta hazánkban történt. Egyúttal jelezte, hogy a kötelezettségek betartását tekintve a jelenlegi kormány lényegesen jobban áll, mint a 2004 utáni elődjeik, a kötelezettségszegési eljárások számát illetően az unió középmezőnyében vagyunk. „Egyetlen ügy van, amellyel kapcsolatban a kabinet nem hajlandó a megegyezésre, ez pedig a migráció. Kizárólag a magyar választópolgároknak és az általuk demokratikusan megválasztott kormánynak van joga meghatározni, hogy kivel akar együtt élni és kivel nem” – fogalmazott. Hozzátette: ez egy politikai hecckampányhoz vezetett, ugyanakkor ebben a küzdelemben Magyarországnak vannak szövetségesei.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a Sargentini-jelentés ügyében az EP szerepe az unió Jogi Szolgálata szerint is lezárult. Éppen ezért az, hogy az ÁÜT tagjai külön találkozót tartottak Judith Sargentinivel, egy újabb szabálysértésnek bizonyul.

A tárcavezető múlt héten bejelentette, hogy a tervek szerint az  Általános Ügyek Tanácsának december 11-i ülésén lesz hazánkról meghallgatás, ahol ő képviseli a magyar kormányt.

Magyarország semmiféle politikai nyomásgyakorlás, vagy kötelezettségszegési eljárás megindítása ellenére sem fog változtatni álláspontján, amely szerint a tömeges migráció negatív jelenség, azt már az Európai Unió külső határánál meg kell állítani – jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára, aki pedig a tegnapi tanácskozáson képviselte hazánkat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom