Ajánló

Neymar góllal tért vissza

Világbajnokság 2018. A világbajnoki címvédő német labdarúgó-válogatott sorozatban ötödször nem nyert, ilyen rossz szériája több mint harminc esztendeje nem akadt

Felkészülési mérkőzés és keretcsökkentés. Ez a két „tevékenység” jellemezte a labdarúgó-vb-résztvevők hétvégéjét. A meccseken akadt néhány váratlan eredmény, de, mint tudjuk, ezekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Neymar 20180604
Neymar mintha repülne… Ki merné állítani, hogy ezek a lábak nem teljesen egészségesek? (Fotó: Reuters - Andrew Boyers)

A brazil válogatott a nagyon erős horvátokkal játszott vasárnap délután, a liverpooli Anfield Roadon. Tite legénysége a jövő csütörtökön kezdődő vb egyik favoritja, de ez nem feltétlenül derült ki az első félidőben. Könnyedén játszadozott mindkét csapat. A második félidőre az aranysárga mezesek kapitánya beküldte Neymart – február óta várta ezt a pillanatot a futballvilág. A világ egyik legjobb játékosa néhány napja még azt mondta, érzi a lábát, nincs százszázalékos állapotban. De 45 percet játszott, s ami fontosabb, jól mozgott, ráadásul gyönyörű góllal döntötte el a mérkőzést a brazilok javára. (Az utolsó pillanatokban Firmino is lőtt egyet.) A Liverpoolból Barcelonába igazolt Philippe Coutinho kezdett a helyén, de Neymar nem őt, hanem Fernandinhót váltotta, s ebből akár arra is következtethetünk, hogy Titének van ötlete arra, hogyan lehetne a jelen két legjobb brazilját egyszerre a pályán tudni. Luxus lenne úgy tenni, mint az olaszok tettek a hatvanas–hetvenes években Rivera és Mazzola, vagy a nyugatnémetek Netzer és Overath esetében. Nagyon gazdag a brazil keret, Neymaron kívül Firmino, Marquinhos, Filipe Luis is csereként állt be, s nem azért, mert a második számú jelöltet akarta tesztelni a kapitány. Douglas Costa pályára sem került.

Egy másik, korábban sérült világsztár is visszatért a hétvégén: Manuel Neuer védett a németeknél az osztrákok ellen. Nem igazán derült ki, milyen formában van, de az tény, hogy nem tudta megmenteni a csapatát az újabb vereségtől. A (nekik is, nekünk is) szomszédok 2–1-re nyertek, s ez azt jelenti, hogy a Nationalelf már a legutóbbi öt (barátságos) mérkőzésén nyeretlen maradt. Egyfelől mondhatjuk, hogy az osztrákok előtt az angol, a francia, a spanyol és a brazil válogatott volt az ellenfél, bármelyiktől ki lehet kapni, másfelől úgy is nézhetjük: a riválisokkal nem bírt Joachim Löw csapata. Legutóbb 1987–1988-ban fordult elő, hogy a (nyugat)német válogatott öt meccséből egyet sem nyert meg, akkor benne volt a sorozatban egy budapesti döntetlen is.

Aki még nem tette meg, lassan nyilvánosságra hozza a szűk keretét. Bert van Marwijk beválogatta a Budapestre készülő ausztrálokhoz a 39 éves Tim Cahillt, Sztanyiszlav Csercseszov, a házigazda oroszok kapitánya két légiósról, Vlagyimir Gabulovról és a korábbi Real Madrid-játékosról, Gyenisz Cserisevről mondott le. Gernot Rohr, a nigériaiak német edzője csupán öt játékost (John Obi Mikel, Victor Moses, Ahmed Musa, Kenneth Omeruo és Ogenyi Onazi) tartott meg a Szuper Sasok 2014-es világbajnoki keretéből.


Felkészülési mérkőzések eredményei: Franciaország–Olaszország 3–1, Egyiptom–Kolumbia 0–0, Tunézia–Törökország 2–2 (péntek), Anglia–Nigéria 2–1, Ausztria–Németország 2–1, Svédország–Dánia 0–0, Belgium–Portugália 0–0, Izland–Norvégia 2–3, Mexikó–Skócia 1–0 (szombat), Brazília–Horvátország 2–0 (vasárnap).