Ajánló

Nem a csecsenek szabotázsa segítette az oroszokat

A rendező ország válogatottja vb-rekordot döntött, s két mérkőzés után már továbbjutott

Nincs olyan általunk megnézett orosz forrás, amely szerint ne teljesítette volna túl eddig Sztanyiszlav Csercseszov válogatottja a várakozásokat.

Luis-Suárez
A századik válogatott mérkőzésén szereplő Luis Suárez az uruguayiak és a mérkőzés egyetlen gólját lövi a szaúdiak kapujába (Fotó: Reuters/Carlos Garcia)

Ments Isten, hogy a Szbornaját az 1998-as francia csapathoz hasonlítsuk, de akkor volt legutóbb példa arra, hogy a torna előtt a házigazda ország szurkolói szinte hűvös távolságtartással viseltettek a csapatuk iránt, aztán miután az nyert két meccset, kezdtek beleszeretni. Utcára vonulva ünnepeltek a szurkolók a mérkőzés színhelyén, Szentpéterváron, de Moszkvában is.

„Nem hittünk bennük, a valaha volt legrosszabbnak kiáltottuk ki, a torna leggyengébbjének neveztük őket. De ezt kaptuk tőlük!” – ünnepelte csapatát az első számú orosz sportnapilap, a Szport-Ekszpressz
internetes kiadásában a tudósító, Mihail Goncsarov. Több tízmillió honfitársa nevében szólhatott volna.

Az orosz csapat tulajdonképpen ott folytatta az egyiptomiak ellen, ahol a szaúdiak ellen abbahagyta. Sőt! Egy erősebb ellenféllel szemben, jobb játékkal nyert. Két meccs után már továbbjutott, 8–1-es gólkülönbséggel áll, teljesítménye egészen elképesztő tényeket hozott elő. Ki gondolta volna például, hogy a mezőny legrosszabb FIFA-ranglistahelyezéssel rendelkező csapata a második 90 perce után vb-rekordot dönt? Hiszen 8–1-es gólkülönbséggel még soha, egyetlen házigazda sem kezdett! A legközelebb ehhez 1934-ben az olasz válogatott járt (8–2), de a Squadra Azzurra az ameri­kaiak elleni 7:1-es diadalmas nyitány után a második mérkőzésén csak 1:1-re végzett a spanyolokkal. De az sem hétköznapi, hogy a profi pályafutása során először egymást követő két mérkőzésen is gólt szerző Gyenyisz Cserisev a torna első hetében több gólt szerzett, mint a spanyol élvonalban, a klubjaiban a legutóbbi két teljes szezonban. Csercseszov kapitány nem is szánta őt ereden­dően a kezdőcsapatba, csak akkor kapott (fő)szerepet, amikor Dzagojev sérülése után az oroszok az első mecsen cserélni kényszerültek.

A Spanyolországban felnőtt, az oroszt csak akcentussal beszélő középpályás a Szport-Ekszpressztől 7,5-es osztályzatot kapott, miként Artyom Dzjuba is. Ők ketten voltak a mezőny legjobbjai. Cserisev – Cristiano Ronaldo mellett – eddig a torna legjobb játékosa az orosz sportlap osztályzatai szerint.

Még Putyin elnök is gratulált a győzelemhez, ami sokkal kevésbé meglepő, mint hogy a csecsen vezető, Ramzan Kadirov is. Az egyiptomiak Csecsenföldön, Groznijban laknak, azért is választották azt a bázist, mert az az egyik legnagyobb muzulmán többségű nagyváros Oroszországban, s ott van a legnagyobb, Ramzan Kadirov édesapjáról, Ahmedről elnevezett mecset. A csecsen vezető olyat cáfolt, amivel senki sem vádolta: közölte, hogy bár a csecsenek is az orosz válogatottnak szurkoltak, semmiféle szabotázst nem követtek el az egyiptomi vendégek kárára, a 3–1-es győzelem kizárólag a futballisták érdeme. Majd biztosította nagyrabecsüléséről Vlagyimir Putyint: „Szeretnék gratulálni a legfontosabb szurkolónak, az ország elnökének, aki megteremtette a lehetőséget nekünk, felemelte Oroszországot, új szintre emelt bennünket, s megtett mindent, hogy Oroszország kitűnhessen a sportban, az iparban,
s mindenütt.”


Az uruguayiak is a nyolcaddöntőben

Az A csoport európai és dél-amerikai együttese is megnyerte az első két mérkőzését, az egymás elleni mérkőzésüktől függetlenül az oroszok és az uruguayiak is ott lesznek a nyolcaddöntőben. A Celeste meglehetősen kevés eseményt hozó mérkőzésen, gyenge futballal is legyőzte a nyitómérkőzésen elszenvedett ötgólos veresége után óvatosabb szaúd-arábiai gárdát. A találkozó egyetlen gólját az első félidő végén a századik válogatottságát ünneplő Luis Suá­rez szerezte. Az „uruk” így javítottak a dél-amerikai csapatok eddigi rossz mérlegén, csak ők nyertek, ráadásul kétszer is, míg a brazilok és az argentinok döntetlennel, a kolumbiaiak és a peruiak vereséggel kezdtek. Érdekes, hogy ez volt a mostani tornán a nyolcadik 1–0-ás végeredmény, a tizenkilencedik mérkőzésen. Négy éve a teljes csoportszakaszban (48 mérkőzés) született nyolc.
(DA)