Ajánló

Miskolcra jön Jiří Menzel és Magda Vášáryová

A színésznő és az Oscar-díjas rendező a 14. Cinefest díszvendége lesz

Jiří Menzel Oscar-díjas cseh rendező mellett a Sörgyári capriccio című film női főszereplője, Magdaléna Vášáryová szlovák színésznő lesz a díszvendége a 14. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválnak, amelyet szeptember 8. és 17. között rendeznek meg Miskolcon, a Művészetek Házában.

A fesztivál nyitófilmje a tervek szerint a Sörgyári capriccio lesz. Az alkotást a rendező, Jiří Menzel és az egyik főszereplő, Magda Vášáryová jelenlétében vetítik. Az Oscar-díjas cseh rendező életműdíjat kap Miskolcon, a legendás színésznő és diplomata, Magdaléna Vášáryová pedig a Jameson CineFest tavaly alapított Európa-díját veheti át a nyitóünnepségen – közölték a szervezők az MTI-vel.

Menzel az európai filmművészet egyik legjelentősebb alakja, s már az első filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel az Oscar-díj után készült Pacsirták cérnaszálon című filmje húsz évre dobozba került, majd az 1989-es Berlini Filmfesztiválon elnyerte az Aranymedvét. Az Őfelsége pincére voltam című alkotása, amely a rendező hatodik Hrabal-adaptációja, 2006-ban több mint egymillió nézőt vonzott a mozikba Csehországban. A Sörgyári capriccio női főszereplője, Magdaléna Vášáryová tizenkilenc évesen játszotta el a Markéta Lazarová című cseh film főszerepét. A majdnem háromórás film­eposzt azóta a nemzetközi szakkritika és filmtörténetírás az 1960-as évek aranykorának legjobb európai filmjei között tartja számon.

A színésznő azonban nemcsak filmszerepek tucatjaival vívott ki elismerést. A rendszerváltás után diplomata- és politikusi karrierje egészen a szlovák elnökjelöltségig vitte, közben pedig volt nagykövet és külügyi államtitkár is.