Ajánló

Megmozgatják az erdélyi magyarokat

Toró T. Tibor: Az autonómiát törvényben kell rögzíteni, és ezért a nyilvánosság előtt a teljes közösség bevonásával kell küzdeni

Noha a magyar elnökjelöltnek nincs esélye arra, hogy bekerüljön a román államfőválasztás második fordulójába, az Erdélyi Magyar Néppárt Szilágyi Zsolt jelölésével mozgósítani akarja a passzív magyar választókat. Toró T. Tibor nem bízik benne, hogy az RMDSZ helyes üzenetet fog közvetíteni saját jelöltjével.

toro
Toró T. Tibor és pártjának elnökjelöltje, Szilágyi Zsolt (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Példa nélküli, hogy két magyar jelölt is lehet a voksoláson a novemberi romániai elnökválasztáson – hangsúlyozta budapesti sajtótájékoztatóján Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke és államfőjelöltje. Szilágyi alapvetően pozitívnak tartja, ha két magyar is lesz a kampányban, hiszen így erősebben jelenhet majd meg a magyar álláspont. Szerinte az erdélyi magyar választók nagy része passzív és érdektelen, őket akarják mozgósítani az őszi voksoláson. „Romániában központosított, korrupt államban élünk, az ország az uniós tagságból eredő lehetőségeket nem tudja kihasználni. Románia szerkezeti reformja, átalakítása szövetségi állammá ebben újdonságot hozhat, és az autonómiák szerkezete ebbe szervesen illeszkedne” – magyarázta Szilágyi, aki arról is beszélt, hogy jól halad az aláírásgyűjtés, és az elnöki kampánynak meg kell tartania a méltóságát. „Románia nyer vele, ha a magyarok otthon érzik magukat Erdélyben” – mondta, hozzátéve: az erdélyi magyarok törvény adta jogukkal élnek, ha aláírják az aláírásgyűjtő íveket, ezért nincs mitől félniük.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, azért indítanak saját jelöltet, mert semmilyen garancia nincs arra, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje azt az üzenetet közvetíti, ami egy magyar jelöltnek feladata lenne, vagyis hogy félretéve a tabukat, elmondja, mi az, amit az erdélyi magyarok elvárnak a román államtól, azt, hogy az autonómiában látják a hosszú távú megoldást, és modern, föderális államra van szükségük. Mint mondta, az erdélyi magyarok képviseletének monopóliumát bíró RMDSZ jelöltje, Kelemen Hunor a jelenlegi bukaresti kormány foglya, ezt bizonyítja, hogy nem engedik lemondani, máig miniszter és miniszterelnök-helyettes.

Már összegyűjtötték a szükséges aláírások felét, Toró hozzátette ugyanakkor, hogy nyilvánvalóan egyik magyar jelöltnek sincs esélye továbbjutni a második fordulóba, így a sikert inkább azon mérik, hogy milyen üzenetet közvetítenek a társadalomnak. Az EMNP üzenete pedig az, hogy az autonómiát törvényben kell rögzíteni, tartalommal kell megtölteni, és ezért a legnagyobb nyilvánosság előtt a teljes közösség bevonásával kell küzdeni.