Ajánló

Még kisebb lehet az éves hiány

A friss költségvetési számok tükrében piaci elemzők szerint már nem kellenek további kiigazító intézkedések ebben az évben, sőt a kormány által tervezettnél is kisebb lehet az államháztartási deficit: 2,9 százalékos helyett akár 2,4 százalékos.

Július közepén jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy biztonsággal tartható lesz a 2,9 százalékos éves hiánycél. Emlékezetes, hétfőn tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy 7,4 milliárd forint volt az államháztartás hiánya augusztusban, mely az elmúlt egy évtized legalacsonyabb deficitje. A nyáron szakértők még azzal számoltak, hogy a fenti intézkedésen túl születhetnek még a 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt garantáló további lépések. Ezzel szemben a friss költségvetési számok tükrében már nem kellenek az év hátralévő részében újabb, a költségvetést érintő intézkedések – hangsúlyozták lapunknak elemzők. „A kormány elkötelezettsége látszik a tekintetben, hogy tartsa az unió által elvárt a költségvetési hiányt, valószínűleg ez lesz a 2015-ös büdzsé ideológiája is” – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki szerint „bejött” az említett biztonsági óvintézkedés.

Részletek a Magyar Hírlap szerdai számában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom