Ajánló

Majdnem harmincezer gyermek születését vállalták a csokért

Nemzeti konzultáció. Európában egy-két helyen már a magyar kormányhoz hasonlóan gondolkodnak: az új olasz családügyi miniszternek egyik első vendége Novák Katalin volt

A kormány szeretné lebontani azokat az akadályokat, amelyek a családalapítás és gyermekvállalás előtt állnak – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának parlamenti államtitkára, aki mindenkit a nemzeti konzultációs kérdőív kitöltésére buzdít.

A korábbi gyerekvállalást segítené a fiatalok kamatmentes életkezdési kölcsöne, amelyről a nemzeti konzultációban is kikérik az emberek véleményét – mondta tegnap Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rámutatott, hogy a kutatások szerint a magyarok család- és gyermekbarátok, családban szeretnének élni, ám a fiatalok általában eggyel több gyereket terveznek, mint amennyi végül megszületik. Ennek oka lehet az életkor vagy az anyagi helyzet, a kormány viszont szeretné lebontani az akadályokat – tette hozzá. A gyerekvállalást segíti a családi adókedvezmény, a gyermekétkeztetés, a tankönyvek költségeinek átvállalása, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), és ezt szolgálná akár egy öt–tízmillió forintos kamatmentes kölcsön formájában a fiatalok életkezdési támogatása is, amelyre a családok támogatásáról szóló nemzeti konzultáció is rákérdez. Az államtitkár arra biztatott mindenkit, hogy töltse ki a kérdőívet és nyilvánítson véleményt arról, bővüljön-e életkezdési támogatással a családtámogatási rendszer. Beszámolt a csok eddigi eredményeiről is: eddig kilencvenezer család vette igénybe mintegy 250 milliárd forint értékben az állami támogatást, így körülbelül 360 ezer ember lakhatását javította az otthonteremtési program. A csok igénylésével több mint 28 ezer gyerek születését vállalták a családok – tette hozzá. A jövő évi költségvetés 242 milliárd forintot tartalmaz a csok fedezetére – mondta, hozzátéve, hogy a program az építőiparra is kedvező hatással van. Rétvári Bence arról is beszélt, hogy Európában egy-két helyen már a magyar kormányhoz hasonlóan gondolkodnak, példaként említette, hogy az új olasz kormány családügyi miniszterének egyik első vendége Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt.

Dunai Mónika, a Fidesz országgyűlési képviselője szintén tegnap arról beszélt: ha az ellenzéken múlna, ma sem lenne otthonteremtési program Magyarországon. A kormánypárti politikus kijelentette: Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök és a szocialisták veszélyesek a családi otthonteremtési kedvezményekre is, az ellenzék már az első perctől támadja ezeket a támogatási formákat. Ezért is kiemelten fontos kérdés, hogy kapjanak-e kétharmados törvényi védelmet a családoknak járó támogatások – magyarázta.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom