Ajánló

Magyar cég épít Pécsett repülőgépgyárat

A legfontosabb feladatok egyike, hogy itthon tartsuk az innovatív hazai megoldásokat, és kedvezővé tegyük a beruházási környezetet – mondta Szijjártó Péter miniszter

Új repülőgéptípust fejlesztett ki az a magyar vállalat, amely gyárat épít Pécsett jelentős kormányzati támogatással. Ezzel százöt új munkahely jön létre.

Szijjarto
Szijjártó Péter: Egy magyar újítás sorozatgyártásának lehetősége nyílik meg (Forrás: kormany.hu/hu/KKM)

Repülőgépgyárat épít Pécsett a magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt., az 5,16 milliárd forintos beruházáshoz kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány – jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kiemelte, egy rendkívüli magyar újítás sorozatgyártásának lehetőségét teremtik meg, s a vállalat a beruházással legkevesebb 105 új munkahelyet hoz létre. Szijjártó a távirati iroda beszámolója szerint ismertette, a repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozitanyagokból készült kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas. Valamint kialakított egy olyan gépet is, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik, és szintén kompozitanyagból készült, így jóval könnyebb, kisebb a környezetterhelése és fenntartási költsége, mint más gépeknek.

A miniszter a legfontosabb feladatok egyikének nevezte, hogy az innovatív magyar megoldásokat itthon tartsák, sorozatgyártásuk is Magyarországon történjen. Kitért arra is, hogy folyamatosan próbálják a beruházási környezetet kedvezőbbé tenni, Magyarország kínálja Euró­pában a legalacsonyabb egykulcsos személyi jövedelemadót és a legalacsonyabb egykulcsos társasági adót.

Az idei első negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 34 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Az év első hat hónapjában 47 beruházást tudott sikeresen „letárgyalni” a beruházások ösztönzésével foglalkozó Nemzeti Befektetési Ügynökség, ez minden idők legmagasabb első féléves adata – mondta. Szerinte a magyar gazdaságpolitikának most új, fontos kihívásnak kell megfelelnie. Eddig a munkahelyek száma volt a legfontosabb, de a 2010-es 1,8 millió helyett ma már 4,3 millióan fizetnek adót Magyarországon, ezért új célokat kell kitűzni a munkahelyteremtésben is.

Boros László, a vállalat vezérigazgatója azt mondta, a Pécs-Pogány repülőtér mellett szeptemberben megkezdik a beruházás megvalósítását, több mint hétezer-ötszáz négyzetméter alapterületű új gyártóbázist hoznak létre. A Magnus Aircraft Amerikában saját céget alapított, Kínában pedig vegyesvállalatot hozott létre. Hangsúlyozta azt is: megtartják a cég innovatív tevékenységeit, várakozásaik szerint a Siemens innovációjának eredményeképpen hamarosan megjelenhet a piacon a repülőgép elektromos változata is.
Csizi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, új korszak kezdődik Pécs gazdasági életében is, amely kiegyensúlyozottabb fejlődést tesz lehetővé, a minőség térnyerésével.