Ajánló

MNB: ezermilliárd forintra emelt hitelprogramkeret

Duplájára nőtt a támogatási forrás

Ezermilliárd forintra nő a Magyar Nemzeti Bank által elindított növekedési hitelprogram második szakaszának keretösszege – döntött tegnap a monetáris tanács. A jegybank becslése szerint a program első és második szakaszában folyósított hitelek fél-egy százalékkal növelik hazánk gazdasági teljesítményét.

Az eddigi ötszázmilliárdról ezermilliárd forintra nő a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának keretösszege. Az MNB a tavaly október 1-jén elindított második szakaszának keretösszegét ötszázmilliárd forintban határozta meg azzal, hogy az szükség esetén maximum kétezermilliárd forintig megemelhető.

„A keretösszeg megemeléséről a monetáris tanács döntött, figyelembe véve a program eddigi kedvező hatásait, a gazdasági és pénzügyi folyamatok alakulását, valamint a kis- és középvállalkozások részéről a továbbra is élénk hitelkeresletet” – derül ki a jegybank honlapján közölt tájékoztatóból. A monetáris tanács döntött arról is, hogy a pénzügyi lízing, valamint az európai uniós támogatások előfinanszírozásának lehívására rendelkezésre álló határidőt 2015. június 30-ig meghosszabbítja, változatlanul hagyva a szerződéskötésre vonatkozó, 2014. végi határidőt.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a növekedési hitelprogram már eddig is érdemben befolyásolta a magyarországi banki hitelállomány alakulását, mert „nemcsak a kis- és középvállalatoknál, hanem már a teljes vállalati szinten bekövetkezett a hitelezési fordulat. Jelentősen emelkedett a forinthitelek részaránya a teljes hitelállományon belül, miközben hosszabbodott ezek futamideje”. A jegybank megállapította azt is: a növekedési hitelprogram az új forgóeszköz- és beruházási hiteleken keresztül rövid távon támogatta a keresletet, amivel középtávon a magyar gazdaság potenciális növekedését is erősítette.

Szintén a jegybankkal kapcsolatos, hogy az MNB ingatlanvásárlásainak ügyében hétfőre összehívja az Országgyűlés költségvetési bizottságát a testület MSZP-s elnöke, Burány Sándor. Az ülésen Matolcsy György jegybankelnök meghallgatását is tervezik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom