Ajánló

Kitörés a középmezőnyből

Versenyképességi fordulattal zárkózhatunk fel a fejlett országokhoz

Nagy a fejlődés tétje, Magyarországnak fenntartható módon kell kitörnie a közepes fejlettségi zónából –hangzott el a Vállalatirányítás felsőfokon 2018 szakmai konferencián.

Magyarország sikeres válságkezelésen ment keresztül, de szükség van a versenyképességi fordulatra is, a kkv-szektorban például a tartalékok mozgósításával kell javítani a termelékenységet – jelentette ki Palotai Dániel, a jegybank ügyvezető igazgatója egy szakmai konferencián.

Kifejtette: a 2013-ban elindult foglalkoztatási fordulat után versenyképességi fordulatra is szükség van, ennek pedig két legfontosabb kulcsa a kis- és közepes cégek szektora, valamint a humántőke. Kiemelte, az ilyen cégek teszik ki a hazai munkáltatók kétharmadát, a jegybank 180 pontos javaslatcsomagja e téren is számos javaslatot fogalmaz meg. A munkaerőt megtartó béremelés mellett a javaslatcsomag arra is kitér, hogy a beruházások legyenek leírhatók a társasági adó alapjából vagy levonhatók a helyi iparűzési adóból. Hasonlóképp az oktatásra fordított költségek is csökkenthetnék az adóalapot. A humántőke kapcsán kiemelte: a csökkenő népesség mellett fenn kell tartani a teljes foglalkoztatottságot, növelni a reálterületen diplomát szerzők számát, valamint rámutatott arra, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők termelékenysége is magasabb.

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára azt mondta, a gazdaság növekedési fordulata tette lehetővé a versenyképesség, a termelékenység előtérbe kerülését. A kormány intézkedései ezen a területen a négy százalék vagy a fölötti gazdasági bővülés biztosítását célozzák, annak érdekében, hogy Magyarország rövid időn belül felzárkózzon a fejlett országokhoz.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács jövő év elejére elkészíti az egységes versenyképességi stratégiát, de a szervezet már eddig is több javaslatot tett – emelte ki Rákossy Balázs, példaként említette az adóegyszerűsítést, valamint az idegen nyelvet beszélők arányának növelését. Utóbbira két javaslatot is mondott: a közoktatásban egy idegen nyelv, lehetőleg az angol magas szintű oktatására kell helyezni a hangsúlyt, valamint érdemes csökkenteni a szinkronizált filmek arányát, előtérbe helyezve a feliratozást. A kihívások között említette még a kkv-szektor hatékonyságának növelését, a képzett munkaerő létszámának emelését és a bérfeszültség enyhítését.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom