Ajánló

Kapacitásbővítés Nádudvaron

Varga Mihály: Meghatározó az élelmiszeriparunk a világpiacon

A Nádudvari Élelmiszer Kft. egymilliárd forintot meghaladó beruházást valósított meg. A nemzetgazdasági miniszter Nádudvaron hangsúlyozta: a kormány célja az élelmiszer-export további bővítése.

A magyar élelmiszeripar meghatározó szereplője az európai és a világpiacnak, a tavalyi 93 milliárd eurós export bő hét százalékát az élelmiszeripar adta, az ágazat kétezermilliárd forint értékben állított elő külpiacokon értékesített termékeket - hangsúlyozta Varga Mihály tegnap Nádudvaron. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: az adatok is bizonyítják, nemcsak a hazai, hanem az európai gazdaság szempontjából is meghatározó a magyar élelmiszeripar, amely volumenét tekintve Lengyelország után stabil második helyen áll a kelet-közép-európai régióban. A kormány célja az ágazat és ezen belül az élelmiszerexport további bővítése.

A kormány két éve az Irinyi-tervben a nyolc legfontosabb ágazat egyikeként nevesítette az élelmiszeripart. A kormány tavalyelőtt elindította a nagyvállalati beruházási támogatási programot, amely a kis-és középvállalkozói kategórián túlnövő és ezzel az uniós támogatások többségéből kiszoruló magyar cégek talpon maradását, versenyképesség-növelését segíti. Varga Mihály megjegyezte: olyan cégeket szeretnének támogatni, amelyeknek van múltjuk, valamint van mögöttük teljesítmény. Egyre több vállalkozás, így a programban 1,1 milliárd forint összértékű fejlesztéséhez 553 millió forintos támogatást elnyerő Nádudvari Élelmiszer Kft. is képes teljesíteni ezeket a feltételeket.

A miniszter utalt arra, hogy a társaság ebből a forrásból új üzemrészeket épített és gyártósorokat vásárolt, amelyekkel növelni tudja termelését – tudósított a távirati iroda. Mindemellett dolgozói létszámát harminc munkavállalóval bővíti.

Volosinovszki János, a Nádudvari Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a tíz éve működő vállalkozás fél év alatt valósította meg a beruházást, a kapacitásbővítés a növekvő vásárlói igények kielégítését szolgálja. A társaság 2007-es 1,8 milliárdos árbevétele 2016-ra elérte a 7,4 milliárd forintot. Az igazgató jelezte: a panírüzem ötszáz négyzetméterrel bővült, és ide új technológiát is vásároltak. A húsüzem alapterülete hatszáz négyzetméterrel nőtt és egy új hűtőházat is kialakítottak.