Ajánló

Jobbikos szál a milliárdos áfacsalási büntetőügyben

Nyomozást indított az adóhatóság – Staudt Gábor is érintett lehet

Nyomozást indított a NAV abban a több országot érintő milliárdos áfacsalási ügyben, melyben sajtóhírek szerint a Jobbik országgyűlési képviselője is érintett lehet. Sajtóhírek szerint Staudt Gábor korábbi tanácsadója irányította a bűncselekmények elkövetésével gyanúsított szervezetet.

Staudt Gábor 20181114
MH)

Elrendelte a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) abban a milliárdos áfacsalási ügyben, amelyben egy feljelentés szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két volt alezredese, és a Jobbik parlamenti képviselője, Staudt Gábor is érintett. Az illetékes ügyészség a NAV korábbi határozatait felülvizsgálta, és megállapította, hogy költségvetési csalás gyanúja fennáll, ezért a feljelentésben foglaltak tisztázása csak nyomozás keretében lehetséges – tájékoztatta lapunkat Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A 2013-ig visszanyúló ügyről a Pesti Srácok írta meg, hogy az aktív állományú NNI-s tisztként R. Sándor, valamint F. László nyugalmazott rendőr alezredes által vezetett szervezet különböző cégeken keresztül értékesített nettó áron nagy mennyiségű nemesfémet egy lengyel vállalkozásnak, amely bruttó áron továbbadta azt. Ezzel megkerülték a teljes beszerzési összeg utáni áfa megfizetését. Így több mint két és fél milliárd forintnyi kárt okozhattak Lengyelországnak. Az ügyben korábban a szervezet egy kiugrott tagjának feljelentése következtében Lengyelországban nyomozás indult. A feljelentő a portálnak adott interjúban elmondta, hogy F. László politikai célokra akarta használni a megszerzett pénzt, azt kívánta elérni, hogy Staudt „minimum belügyminiszter” legyen, ő pedig az államtitkára. F. László korábban Staudt Gábor szűk tanácsadói köréhez tartozott, munkájával a fővárosi Jobbik-frakciót segítette. A volt alezredes egyébként 2009-ben részt vett a Jobbik rendvédelmi konferenciáján és állítólag az ő ötlete volt a Jobbik egyik, a csendőrség felállítását célzó programpontja. A Jobbikos politikus szerepe egyelőre nem tisztázott, de a portálnak nyilatkozó férfi elmondta, hogy F. László mutatta be nekik Staudt Gábort, aki akkor már parlamenti képviselő volt. A Jobbik tegnap közölte, csalás, sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett Szabó Balázs, a párt volt szekszárdi elnöke és önkormányzati képviselője ellen. Ismert, a pártból kilépett politikus korábban a Jobbikban történt pénzmozgások ügyében csalás gyanúja miatt tett bejelentést, aminek hatására az ügyészség feljelentés-kiegészítéssel bízta meg a NAV-ot.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom