Ajánló

Itt a nyári vérhiány, napi kilencszáz literre lenne szükség

Június eleje és augusztus vége között szinte minden jelentős zenei és kulturális fesztiválon megtalálhatjuk a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat pavilonjait

Nyáron kevesebb a véradó, pedig egyre nagyobb szükség lenne rájuk – mondta Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese a Kossuth rádió 180 perc című adásában, hozzátéve: az elmúlt két hétben is kevesebben mentek el vért adni, mint korábban.

A nyaralások miatt nehezebb összegyűjteni a kellő vérmennyiséget, márpedig ilyenkor is naponta nagyjából ezerhatszáz–ezernyolcszáz véradóra lenne szükség – közölte. Ez a mennyiség – tasakonkénti fél literrel számolva – mintegy kilencszáz liter vért jelent naponta. Kiderült, mindennap hatvan-hetven helyen lehet vért adni az országban, és évente mintegy ötvenezer „újonc” csatlakozik a véradók táborához, amelynek tagjai közül mintegy kétszázezren rendszeresen adnak vért. Mostani kampányukban elsősorban azokat akarják megszólítani, akik még soha nem, illetve régen adtak vért – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

A Vöröskereszt honlapja az írja, a szokásos nyári vérhiány oka a szabadságolásokban keresendő. Éppen ezért a nyári hónapokban szinte minden nagyobb fesztiválra, rendezvényre kilátogatnak, sőt a vízpartok közelében is szerveznek véradást, s speciálisan kialakított véradókamionjuk is egész évben járja az országot. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a véradáshoz nélkülözhetetlen a személyi igazolvány, TAJ- és lakcímkártya.

A legfontosabb szabály, hogy véradó csak olyan hatvanöt évesnél fiatalabb személy lehet, akinek testsúlya több mint ötven kiló. Évente a férfiak maximum ötször, a nők legfeljebb háromszor adhatnak vért, amelynek mennyisége egy-egy alkalommal négyszázötven vagy ötszáz milliliter lehet. Két esemény között minimum ötvenhat napnak kell eltelnie a szervezet regenerációja érdekében – figyelmeztet a Vöröskereszt, hozzátéve, ha a feltételek adottak, egy gyors laboratóriumi és orvosi kivizsgálás után öt perc alatt leveszik a vért a steril zsákokba.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom