Ajánló

Huszonhét nemzet vesz részt a Bugacon kezdődő Kurultajon

Törökországtól Dél-Koreáig színes népviseletben jelentek meg az országok képviselői Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényének tiszteletére a Parlamentben

Tizenkét ország huszonhét nemzete képviselőinek jelenlétében nyílt meg tegnap a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés az Országház Felsőházi Termében. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye rengeteg programmal és csaknem négyszáz hagyományőrző csoport bemutatkozásával várja a látogatókat vasárnapig Bugacon.

Lezsák 20180811
Lezsák Sándor köszöntötte a külföldi delegációk tagjait az Országházban (Fotó: Ficsor Márton)

Színes népviseletbe öltöztek a nemzetek képviselői – Törökországtól Azerbajdzsánon át egészen Kazahsztánig és Dél-Koreáig – tegnap az Országház Felsőházi Termében.

A rokontudatú népek háromnapos közös ünnepén a magyar, hun és türk tudatú nemzetek képviselői gyűlnek össze, és nem először bizonyítják, hogy a több ezer kilométeres távolság legyőzhető – mondta el köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke. Majd emlékeztetett, a hivatalos, állami diplomácia mellett a népi diplomácia sajátos eszköztárához egyesületek, alapítványok, testvéri kapcsolatok, szövetségek tartoznak, a Kurultaj pedig valójában ennek a kapcsolatrendszernek köszönhetően jött létre.

Lezsák Sándor méltatta Bíró András Zsolt főszervezőt, aki a rendezvény lelke, és antropológusként mindig a tudomány eszköztárával közelíti meg a régmúltat, majd hangsúlyozta: azokat az értékeket, amelyeket az ősök létrehoztak, úgy kell átörökíteni, hogy élők maradjanak. Emiatt például nagyon fontosnak tartják, hogy a rendezvényen jó minőségű termékeket áruljanak. Kiemelte: a Kurultajon az árusok mind minősített árusok. Őseink értékeit kell értékesíteni, átörökíteni, hogy élő maradjon, segítse gondolkodásunkat, életünket, s ezáltal a közösség formálását. Magyarország lélekben is erős, ezt a rokontudatú népek kapcsolatrendszere és a Kurultaj is erősíti. A személyes találkozás teszi hitelessé a rendezvényt – mutatott rá Lezsák Sándor.

Bíró András Zsolt, a Kurultaj főszervezője, a Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: a rendezvény célja méltósággal emlékezni a nagy közös és saját ősökre Mint felidézte, Magyarországon immár tízéves múltra tekint vissza a rendezvény, az első törzsi gyűlésre csupán három külföldi országból érkeztek vendégek, 2010-ben pedig már tíz ország csatlakozott a közös ünnephez. Emlékeztetett azonban arra, is, hogy nem minden hun-türk nép bír önálló országgal, több nemzet autonóm köztársaságként, autonóm régióként őrizte meg az ősök kultúráját, nyelvét. A főszervező hangsúlyozta, Magyarországnak olyan kormánya van, amely támogatja a magyar nemzet többségének akaratát, hogy megőrizze saját arculatát, kultúráját, és az európai közösségben úgy élhessen, hogy ezt mindenki tiszteletben tartja.

Darkhan Kydyrali, a Türk Akadémia elnöke köszöntőjében rámutatott a Kurultaj fontosságára, és átadta az akadémia kitüntetését Lezsák Sándornak és Bíró András Zsoltnak; Hüseyin Sözlü, Adana polgármestere pedig Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan üdvözletét tolmácsolta.

Végezetül Lezsák Sándor kiemelte, a magyar Parlamentben huszonhét nemzetet és több mint 20 millió embert képviselve vannak jelen a résztvevők. „A Kurultáj megerősített abban, hogy nem vagyunk egyedül. Köszönöm azoknak, akik a ruhájukkal, népviseletükkel megtiszteltek bennünket, bízom, benne hogy a rokontudat a kultúrában, valamint a gazdasági, társadalmi kapcsolatokban is erősíti népeinket” – tette hozzá.

A kazahsztáni delegációhoz tartozó Halil Momunov lapunknak elmondta, negyedszer jár hazánkban, s mindig örömmel tér ide vissza. Ma három fős együttesével fel is lép a rendezvényen, ahol saját, népi énekeket adnak elő.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom