Ajánló

Hetvenezer cégnek hozhat könnyebbséget a kiva

A NAV az érintett körbe tartozó vállalkozások tavalyi adatai alapján ajánlja fel a kisvállalati adózás lehetőségét, és becslést készít a várható megtakarításról is

Több tízezer kisvállalkozás fizethet legalább tíz százalékkal kevesebb járulékot az adóhatóság számításai szerint. A NAV a rendelkezésére álló adatok birtokában személyes adótanácsot ad, azonban egyes esetekben olyanok is élhetnek a könnyítéssel, akik erről nem kapnak értesítést.

Tállai-András
Tállai András: A cégeket is segíti a NAV (Fotó: Hegedüs Róbert)

Szolgáltató jellegét erősítve segít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a vállalkozásoknak a megfelelő adózási mód kiválasztásában. Azok a cégek, amelyek a kiva választásával a becsült számítások szerint legalább tíz százalékkal kevesebb adót fizetnének, a jövő héten az ügyfélkapun keresztül kapják meg az erről szóló személyes tájékoztatást – mondta Tállai András államtitkár, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

A NAV vezetője hangsúlyozta, az adóhivatal szolgáltató jellege már nemcsak abban nyilvánul meg, hogy az idén mintegy négymillió magánszemély szja-bevallását készítette el, és támogató jellegű ellenőrzéssel több mint százhatvanezer adózót mentesített a szigorú szankciók alól, de abban is, hogy az adófajták közti választásban is segíti az ügyfeleket. Tállai András kiemelte: a rendelkezésére álló adatok elemzése alapján a NAV személyes adótanácsot ad.

A választásra jogosult cégek 2016. évi számviteli, bevallási és foglalkoztatási adataiból kiindulva kalkuláltak az adóhivatal elemzői, mintha a cég számviteli és egyéb adatai pontosan úgy alakulnának jövőre is, ahogyan tavaly.

Ahol a rendelkezésre álló adatok ezt lehetővé tették, az adóhivatal számszerűsítette, hogy mennyit takaríthat meg a cég a kivával. Az érintett cégeknek átlagosan 560 ezer forinttal kellene kevesebb adót fizetniük, ha 2018-tól a kisvállalati adó szerint adóznának – tette hozzá a NAV vezetője, aki megjegyezte: év közben is áttérhetnek a cégek, de január 1-jétől a legegyszerűbb az átállás, éppen ezért minden cégnek érdemes még decemberben az NGM honlapján elérhető kiva-kalkulátorral kiszámolni, hogy mennyi közterhet takaríthat meg a kivával, vagy más speciális adózási móddal. Azoknak a cégeknek is érdemes használniuk a kalkulátort, amelyek nem kapnak tájékoztatást, mert a NAV nem minden cégnél rendelkezik a becsléshez szükséges adatokkal, illetve változhattak a körülmények. Így például ha valamelyik cég 2016-hoz képest több munkavállalót alkalmaz jövőre, akkor még több közterhet spórolhat meg. A kiva ugyanis a társasági adó mellett kiváltja a munkabért terhelő a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást is – mondta az államtitkár.


Közeleg az idei adófeltöltési kötelezettség határideje

Azoknak az adózó cégeknek, amelyeknél a naptári évvel megegyezik az üzleti év, december 20-ig kell kiegészíteniük és bevallaniuk többek között a társaságiadó-, az innovációsjárulék-, valamint a helyi iparűzésiadó-előleget is – hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország adótanácsadó és könyvvizsgáló cég. MTI-hez eljuttatott közleményük kitér arra: az érintett cégeknek a társaságiadó-előleget és az innovációsjárulék-előleget a NAV felé, míg a helyi iparűzésiadó-előleget a helyi önkormányzatok felé a december 20-iki határidőig be is kell fizetniük. A feltöltésre kötelezettek számára a nullás adótartalmú bevallás beadása is kötelező. Hozzátették, akik a határidőig rendelkeznek az idei tao-felajánlásról, a kapcsolódó adójóváírás mértéke két és fél helyett hét és fél százalékos lesz.
(VG)