Ajánló

Harald Vilimsky: Orbán védelmezi a határokat

Az a legfontosabb, hogy megvédjük a saját társadalmunkat – mondta az Osztrák Szabadságpárt EP-képviselője, aki Európa hősének is nevezte a magyar miniszterelnököt

Terjedelmes interjúkban állt ki Orbán Viktor mellett és ment neki George Sorosnak, Brüsszelnek és az Európai Néppártnak (EPP) Harald Vilimsky EP-képviselő. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa arról is beszélt, örülne egy osztrák–lengyel–olasz–magyar szövetségnek, ahol a Fidesznek jobb helye lenne, mint az EPP-ben.

Harald Vilimsky 20190317
A migráció biztonságpolitikai és kulturális veszélyeitől óvott az FPÖ politikusa (Forrás: Európai Parlament)

br />Az osztrák és a magyar köztévének is nyilatkozott Harald Vilimsky, aki rámutatott: 2015-ben egymil­lióan keltek át Ausztrián, és bár a legtöbben Németországba vagy Svédországba akartak eljutni, százezren közülük Ausztriában adtak be menedékkérelmet. Az áradat azóta sem apadt el, de, mint Vilimsky mondta, nem szeretnék megengedni, hogy mindenki Európába jöjjön. Hozzátette: helyben akarnak segíteni a rászorulókon, e véleményüket pedig Ausztria nagy része is osztja.

Az ellenőrizetlen migráció veszélyei között említette, hogy terroristák és bűnözők is bejutnak Európába, emlékeztetve, hogy a párizsi Bataclan Színház elleni támadást elkövetők is áthaladtak Ausztrián. Kijelentette: Európában a nyugati keresztény kultúra a meghatározó, és szerinte a saját kultúránkat nem szabad feláldozni más, idegen, Európába betolakodó kultúráért. „Elutasítjuk az iszlám kultúrát, ahol a nőkről alkotott kép nem egyezik a miénkkel. Az a legfontosabb, hogy megvédjük a saját társadalmunkat, és ez egyben a mi politikai feladatunk is” – fogalmazott a politikus.

Hosszasan méltatta Orbán Viktor miniszterelnök migrációs politikáját, az erőteljes nyugati kritikák kapcsán pedig azt mondta, hogy „Orbán volt, aki 2015-ben megvédte a határokat, és küzd az ellen, hogy Európa multikulturális legyen”. Vilimsky emlékeztetett arra, hogy miközben a néppártiak, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek szinte közellenségként bántak a miniszterelnökkel az EP-ben, ő kiállt Orbán mellett, és hősnek nevezte őt.

Vilimsky közölte: a magyaroknak joguk van eldönteniük, ki lép be az országukba. A politikus megemlítette a George Soros elleni plakátkampányt, megjegyezvén: az üzletembernek más a kapcsolata a magyarokkal, mint az osztrákokkal, de mivel migrációt támogató szervezeteket finanszíroz, bírálható ő is, ahogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is – sőt, ha olyan emberek ülnek az EPP-ben, mint Juncker és Manfred Weber lista- és frakcióvezető, akik meg akarják szüntetni a jelenlegi Európát, akik felelősek a tömeges migrációért – akkor a magyar kormánypárt és annak vezetője nem is illenek a formációba – kommentálta Vilimsky a Fidesz néppártból való kizárásának felvetését. Ehelyett szerinte „egy olyan párt, mint a Fidesz vagy maga Orbán Viktor, sokkal jobban illene közénk, osztrákok közé, az olaszokhoz vagy a lengyelekhez”.

Az EP-választások Vilimsky szerint nagy változást hozhatnak: a baloldal veresége és az EPP meggyengülése várható, míg az ő csoportja megerősödik, így befolyással lehet arra, ki legyen az EB elnöke, aki semmiképpen sem lehet olyan, mint Juncker. Fontos még, hogy Brüsszel szerepe is csökkenjen a mostanihoz képest – tette hozzá Vilimsky.


Titkos brüsszeli dokumentum

Az uniós külügyminiszterek ma Brüsszelben az EU és Kína közötti viszonyról, a Moldovai Köztársasággal fenntartott kapcsolatokról, valamint a jemeni helyzetről is egyeztetnek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban jelezte, mindenképpen fel fog szólalni azzal a lapunk birtokába jutott dokumentummal kapcsolatban, amelyben az Európai Unió Jogi Szolgálata annak lehetőségeit vizsgálja, hogyan ültethető át az ENSZ Globális Migrációs Csomagja az uniós jogba. A nem kötelezőnek hirdetett ENSZ-paktumot egyébként mások mellett kilenc uniós tagállam sem írta alá. (ŐM)


Röviden

Foglalkoztatás és családegyesítés volt a két legfőbb forrása az EU-ba történő migrációnak 2017-ben az Eurostat szerint. Előbbi indokkal egymillió, utóbbi miatt 830 ezer engedélyt adtak ki. Közben Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese a köztévének arról beszélt, hogy az Európai Tanács megakadályozhatja, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján háromszorosára emeljék a migrációs alap keretösszegét.

Nem engedhetjük meg Magyarország etnikai térképének átalakítását – mondta Brüsszelben Hölvényi György. Az EP-képviselő a Magyar Házban közölte: azt az új, közös Európát keressük, ahol minden nemzet önmaga lehet.

Kevesebb bűncselekményt követnek el Németországban menedékkérők ellen, mint korábban. Egy friss kormányzati kimutatás szerint tavaly a menedékkérők sérelmére 1775, szállásaik ellen pedig 173 bűncselekményt követtek el, ez tavalyelőtt 1903 és 312 volt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom