Ajánló

„Folyamatosan javítja a kormány az oktatás tárgyi feltételeit”

Kásler: Szellemi energiáink kifejtésének lehetősége biztosított, minősége nem a kormánytól, hanem családjainktól, elhivatott pedagógusainktól és reményteljes ifjúságunktól függ

„Meg kell ismernetek az értékeket. Egyértelmű fogalmakat kell használnotok, megkülönböztetni a jót a rossztól” – intette a diákokat Kásler Miklós miniszter tegnap a nemzeti tanévnyitón. Erdő Péter bíboros, prímás arról beszélt, a világi és egyházi iskolák kiegészítik egymást.

nemzeti tanévnyitó 20180901
 Erdő Péter, Mészáros János, az iskola igazgatója és Kásler Miklós (Fotó: MTI - Máthé Zoltán)

Az oktatás tárgyi feltételeit a kormány folyamatosan javítja, az idei tanévben százkilencvenmilliárd forinttal többet költ erre a célra. Az oktatás tartalmát azonban a pedagógusok határozzák meg – mondta a IX. Nemzeti Tanévnyitón az emberi erőforrások minisztere Esztergomban, az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola ünnepségén. Kásler Miklós kijelentette, a kormány célja, hogy az egész magyar nemzet érdekeit képviselje, fennmaradását és szellemi felvirágzásának körülményeit biztosítsa, a nép jólétét emelje. „Szellemi energiáink szabad kifejtésének lehetősége biztosított, de minősége nem a kormánytól, hanem gyarapodó családjainktól, elhivatott pedagógusainktól és reményteljes ifjúságunktól függ” – fogalmazott Kásler Miklós. Emlékeztetett, hogy „az elmúlt évtizedek útkeresése után 2010-től kiteljesedett politikai önállóságunk, 2014-től gazdasági emelkedésünk. Nemzeti szuverenitásunk tőlünk várja hagyományaink, kultúránk arányos gyakorlását, továbbfejlődésének és virágzásának biztosítását”.

„Rajtatok múlik, hogy a nap­jaink­ban ismét emelkedő nemzet újra betöltse hagyományos küldetését, a Kárpát-medence népeinek békés együttélését és fejlődését” – hangsúlyozta Kásler Miklós. „Meg kell ismernetek az értékeket. Egyértelmű fogalmakat kell használnotok, megkülönböztetni a jót a rossztól” – intette a miniszter a diákokat, hozzáfűzve, „a 21. században már szinte mindent meg lehet találni az interneten, de értelmesen élni nem tud megtanítani az internet.” Kitért arra, hogy a kormány tiszteli a pedagógusokat, „mert az emelkedő támogatással jól sáfárkodnak, a változó értékű pénzt örök értékekbe fektetik.”

A várakozásokkal ellentétben Kásler Miklós nem ejtett sok szót a Nemzeti alaptanterv tervezetéről, csupán annyit mondott, hogy az új Nat-tól „nemzetünk ismételt felemelkedését várjuk”. Közölte: „a legkiválóbbak készítették elő a szakmai javaslatokat. Mi észrevéte­leinkkel, elvárásainkkal, önök erkölcsi támogatással járultak hozzá, így mindnyájan alkotótársak vagyunk”.

Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás arról beszélt, „az utóbbi évek során kiderült, hogy a világi és az egyházi iskolák nem ellenfelei, de még csak nem is versenytársai egymásnak, hanem kiegészítik egymást. Hivatásuk, hogy együttműködjenek a fiatalok érdekében” – szögezte le, hozzáfűzve, az, hogy ezt a munkát ma az állam és a társadalom is elismeri, fontos biztatás mind­annyiunk számára. „Egyházi iskolában vagyunk, a tanév elején a Szentlélek segítségét kérjük. Ő ad világosságot és erőt a munkához, a tanuláshoz, és a jó szellemű közösségek építéséhez. Minden magyar tanárnak és diáknak sikeres és áldott tanévet kívánok” – zárta beszédét Erdő Péter.


„A kereszténység a közösségből fakad”

Egyház és állam egymás természetes szövetségese, az együttműködés szükségessége éppen a különvált működés következménye – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolában Debrecenben. Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kereszténység a közösségből fakad, a közösség az, amely az elmúlt évezred során minden olyan kulturális alapot biztosított, amely a túléléshez szükséges volt. Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára Letkésen, a Pest megyei település iskolájának felújított tornatermében arról beszélt, az új tanévben 550 településen 125 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg. A kormány a gyerekek egészségesebb életre való neveléséhez célul tűzte ki, hogy minden iskolában megteremti a mindennapos testneveléshez szükséges feltételeket . (KCs)


Bővült a győri bencés gimnázium

A Lloyd-palota két szintjével bővült a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium: az épületet tavasszal a magyar állam megvásárolta tulajdonosától és átadta a győri bencéseknek. Czepek Gábor, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár a tegnapi ünnepségen arról beszélt, hogy a keresztény oktatásra fogékonyak a fiatalok és a szülők, a gimnázium évek óta túljelentkezéssel küszködik. A kormány fontosnak tekinti az infrastruktúra-fejlesztést is, amellyel javul a köznevelés feltétele – hangsúlyozta. Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője rámutatott, hogy míg 2010-ben az óvodától a középiskoláig száztizenkétezer-ötszáz gyerek vett részt egyházi oktatásban a köznevelés keretein belül, 2016-ban már kettőszáznégyezer gyerek. Borkai Zsolt fideszes polgármester kijelentette, a gimnázium értékközvetítő szerepet tölt be a város életében. (VA)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom