Ajánló

Felújítása után átadták Gül Baba türbéjét

„Törökország büszke a mai határain túli épített örökségeire. Mi magyarok értjük ezt, mert a mi kulturális örökségünk jelentős része is a határokon kívül rekedt”

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor kormányfő átadta tegnap a felújított Gül Baba-türbét. Beszédükben mindketten az egymás országában lévő történelmi emlékek gondozásának fontosságát hangsúlyozták.

Gül Baba türbéje 20181010
A megújult kegyhelyet Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor adta át (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Teljes felújítása után ünnepélyesen felavatta a 16. századi harcos szerzetes fővárosi síremlékét, a Gül Baba-türbét Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök és Orbán Viktor tegnap. A magyar kormányfő beszédében a távirati iroda tudósítása szerint kiemelte: Gül Baba azon daliás korszak szülötte volt, amikor „nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak”, a váltakozó kimenetelű küzdelmek hősiessége nemzeteink nagyságára emlékeztet és arra figyelmeztet, hogy ma is ehhez a nagysághoz kellene felnőnünk. Mint kiemelte, a magyar emlékeket méltó módon ápolják Törökországban, és ezt viszonozták, amikor megállapodtak Gül Baba türbéjének közös felújításáról. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Törökország büszke történelmére és a mai határain túli épített örökségeire, felkutatja és megőrzi azokat, ahogy az erős és magabiztos nemzetek szoktak tenni. „Mi magyarok értjük ezt, mert a mi kulturális örökségünk jelentős része is a határokon kívül rekedt, mi is büszkék vagyunk rájuk, és ha tehetjük, megóvjuk, felújítjuk őket” – tette hozzá. Arra is emlékeztetett, hogy annak idején a száműzött magyar szabadságharcosok a törököknél leltek menedéket, és az első világháborúban szövetségesekként harcoltak egymás oldalán a magyarok és a törökök. Megköszönve a síremlék felújításán dolgozó szakemberek munkáját, Orbán Viktor azt kívánta, hogy az épület és a kert törökök és magyarok számára is az elmélyülés, a lelki feltöltődés és a békés eszmecserék helyszíne legyen.

Beszédében Recep Tayyip Erdogan azt hangsúlyozta: Gül Baba ihletésére nemcsak a kultúra, hanem a gazdaság területén is a magyar–török barátságot erősítő lépéseket tesznek. Szavai szerint a dervis halála óta eltelt csaknem ötszáz év ellenére sem merült feledésbe a személye, és napjainkban az általa képviselt értékek, a bátorság, az önfeláldozás, az igazságérzet és a tisztelet fontos szimbólumokká váltak. Úgy vélekedett: Gül Baba alakját a különböző kultúrák közti tisztelet, megértés és barátság teszi halhatatlanná, az iránta Törökországban és Magyarországon érzett tisztelet és szeretet jóvoltából itt, ebben a szép kertben él tovább szellemisége. Megköszönte hazánknak és Orbán Viktornak, amiért Magyarország megőrzi a török emlékeket.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a kerület országgyűlési képviselője a megnyitón arról beszélt, hogy Gül Baba türbéje egyedülálló történelmi és építészeti műemlék, jelentős szakrális és művészettörténeti érték, ezért időszerű volt a teljes rekonstrukciója. Hozzátette: a létrejött közösségi tér méltó dísze a kerületnek és a fővárosnak, igazi turisztikai célponttá válhat.


Ötszáz év a Rózsadomb lejtőjén

Gül Baba már ismert személy volt, amikor 1541-ben bektasi dervisként, azaz harcos szerzetesként a hódító oszmán sereggel Buda elfoglalására érkezett. A közhiedelemmel ellentétben nevének jelentése nem Rózsák Atyja magyarul: a Turkinfo.hu portál ismertetése azt írja, hogy a korabeli magyarok a kel, azaz kopasz szót hallották félre, a gül pedig egyébként is inkább virágot jelent. Tehát a dervis neve Kopasz Atya, amely meg is felel a szerzetesi szokásnak. Más elképzelések szerint azért lett Gül Baba, mert rendházfőnöki jelvénye egy rózsa volt, illetve mert sírja fölött rózsabokor nőtt. Halálának pontos időpontja viszont nem ismert, vagy 1541. augusztus 29-én hunyt el, amikor a törökök elfoglalták Budát, vagy szeptember 2-án, amikor a dzsámivá alakított Nagyboldogasszony-templomban imádkozva hálát adtak a győzelemért. A megrendült Szulejmán szultán, aki egyes források szerint a dervis gyerekkori barátja volt, maga is vitte Gül Baba koporsóját. A távirati iroda összefoglalója szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., valamint a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség megállapodásának értelmében Törökország több mint hárommillió euróval járult hozzá a türbe és környezete felújítási költségeihez.