Ajánló

Feljelentést tett a Kehi a Norvég Alap ügyében

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Norvég Alap felhasználásának ellenőrzése keretében feljelentést tett egy szervezet ellen, s egyben piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett a jegybanknál.

 
Jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Kehi az országos rendőrfőkapitánynál – közölte tegnap a hivatal a távirati irodával. Azt azonban, hogy mely szervezetről van szó, „az eljárás jelenlegi szakaszában” a Kehi nem közölte. A Magyar Nemzet tegnap arról írt, hogy a Kehi által a Norvég Alap ellenőrzésekor megvizsgált egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy a gyanú szerint erre nem volt engedélye.
A hivatal emlékeztett, hogy július 17-én kezdeményezte az MNB-nél a piacfelügyeleti eljárást. A vizsgált szervezet több mint egy tucat egyesületnek és alapítványnak öt éven át adott pénzkölcsönöket. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az idén májusban jelentette be, hogy a Miniszterelnökség felkéri a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Az átfogó vizsgálat célja az volt, hogy tisztázzák, megalapozott-e az a magyar kormányzati gyanú, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor közvetett módon politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.
Mint azt közöltük, Norvégia, Liechtenstein és Izland két programban juttat pénzt Magyarországra: a civileknek három alapon keresztül áramlik pénz, ahol a pályázatokat az Ökotárs Alapítvány felügyeli, a további kilenc programterület esetében viszont az állam az elosztó. A három fianszírozó ország májusban felfüggesztette az itteni kifizetéseket, mivel kifogásolták, hogy januártól a kormány az alapokkal kapcsolatos teendőket a Széchenyi  Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át, ez időközben visszakerült a Miniszterelnökséghez. A norvégok a kifizetések újraindítását ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a kormány állítsa le a Kehi vizsgálatot, a kormány viszont ennek nem tesz eleget.