Ajánló

Fejlesztések miatt nőtt a költségvetés hiánya

Egyre többet fordít az állam a nyertes uniós projektek előfinanszírozására és az otthonteremtési támogatásra is

Az államháztartás központi alrendszerének első fél évi halmozott hiánya 911 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 402 milliárddal szemben. A nemzetgazdasági tárca ezt főként az egyre nagyobb számú nyertes uniós projektek előfinanszírozási kiadásaival, az aktuálissá vált kamatkiadásokkal, illetve a lakásépítési támogatások felfutásával indokolta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnap kiadott jelentéséből kitűnik, hogy egyedül júniusban 697,8 milliárd forintos hiány keletkezett a tavalyi 388,9 milliárddal szemben. A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai idén júniusban 559 milliárd forintot tettek ki a tavalyi 196,7 milliárd után, az első fél évben pedig 1046,2 milliárdra emelkedtek az egy évvel korábbi 467,4 milliárdról. A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, ez is egyértelműen jelzi, hogy reális az ez évre kitűzött fejlesztéspolitikai célok elérése. Eközben az uniótól befolyt idei támogatások 110,2 milliárd forintot tettek ki a tavaly első fél évi 128,7 milliárddal szemben.

A múlt évhez képest dinamikusan emelkednek a lakásépítési támogatások, ami a kormány otthonteremtési politikájának sikerességét igazolja – emelte ki az NGM. A tavalyi első fél évhez képest a lakásépítési támogatások 25,2 milliárd forinttal (42,5 százalékkal) csaknem 85 milliárd forintra emelkedtek.
A tárca kitért a kamatkiadásokra. Mivel júniusban több kötvénysorozatnál is aktuálissá vált a kamatok kifizetése, 296,3 milliárd forint kiadást jelentett a költségvetésnek, bár ez csak kilencmilliárddal több az egy évvel korábbinál.

Az első fél évben kifizetett 612,8 milliárdos kamatköltség viszont 11 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszerének első fél évi bevételei 565,6 milliárd forinttal meghaladták a múlt év azonos időszakáét, 8458,6 milliárd forintot tettek ki.
A személyi jövedelemadóból a tavalyinál 84,5 milliárd forinttal több, 921,9 milliárd forint folyt be a költségvetésbe. Az áfabevételek 1558,9 milliárd forintos féléves összege alig 2,9 milliárddal alacsonyabb a tavaly első fél évinél.

A kiadási oldalon 9369,8 milliárd forint áramlott ki az államkasszából. Az uniós projektek 578,8 milliárd forinttal nagyobb előfinanszírozása és a lakásépítések növekvő támogatása mellett a gyógyító-megelőző ellátásokra 58,6 milliárd forinttal több, 537,9 milliárd forint ment el az első fél évben. A nyugdíjakra 1564,2 milliárd forintot, a tavalyi első hat havinál 45,9 milliárddal többet folyósítottak. A központi költségvetés adóssága 880 milliárd forinttal nőtt június végéig.