Ajánló

Egyre többet költünk élelmiszerre

A hatéves bérmegállapodás fokozatosan fejati ki hatását a társadalomban és a gazdaságban, így a jövőben is érdemben hozzájárul a kiskereskedelmi forgalom folyamatos bővüléséhez

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,1, naptárhatástól megtisztítva 7,7 százalékkal haladta meg májusban az előző év azonos időszakát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte ötvenkilenc hónapja bővül a kiskereskedelmi forgalom, más elemzések szerint pedig a szektorban tartósan magas a munkaerőhiány.

élelmiszer 20180725
Van miből költeni: az élelmiszer vegyes kereskedelem forgalma folyamatosan nő (Fotó: Ficsor Márton)

Jelentősen bővült a forgalom májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, illetve a nem élelmiszer, valamint az üzemanyag-kiskereskedelemben is, azaz az ágazat minden szegmensében – mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára tegnap az M1-en a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 7,1, naptárhatástól megtisztítva 7,7 százalékkal haladta meg májusban az előző év azonos időszakit. A helyettes államtitkár hozzátette, a kiskereskedelmi forgalom bővülése ötvenkilenc hónapja folyamatos, ezen belül a tartós fogyasztási cikkek piacán négy és fél éve tart a növekedés. Májusban az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 5,8 százalékkal nőtt, az üzemanyag-értékesítés pedig 8,1 százalékkal emelkedett. Míg 2014-ig a nem élelmiszer termékek súlya folyamatosan mérséklődött, idén májusban a naptárhatással igazított adatok alapján csaknem tízszázalékos emelkedést regisztráltak éves alapon.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt kiemelkedő bővülés arra utal, hogy a háztartások a válság miatt elhalasztott fogyasztásukat egyre inkább pótolják. Az adatok megerősítették, hogy a minimálbér tavalyi tizenöt százalékos és a garantált bérminimum huszonöt százalékos növekedése, majd a 2018-as újabb nyolc, illetve tizenkét százalékos emelkedés felgyorsította a fogyasztást, ezen belül is leginkább a szolgáltatások iránti kereslet élénkülését. A bérmegállapodás fokozatosan fejti ki hatását, így előretekintve is érdemben hozzájárul a kiskereskedelmi forgalom folyamatos bővüléséhez.


Növekvő fizetési igények a szektorban

A bérek emelkedése ellenére sem növekszik a dolgozói létszám a kiskereskedelmi szektorban. Az év közbeni béremelésben közrejátszik, hogy egymástól csábítják át az eladókat a boltok, üzletláncok – derült ki a Blokkk.com összesítéséből. A bolti eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok létszáma a legutóbbi méréskor 144 ezer fő körül mozgott. Idén hasonlóképpen a korábbi évekhez, év közben is kellett bért emelni. A nagy láncok meghirdették ugyan az év eleji szokásos nagy emelést, de azon belül is van némi mozgáslehetőség, nagyobb csáberőt mutatni a frissen jelentkezőknek a béralkuban. A kiélezett munkaerőpiaci helyzetet pedig mutatja, hogy a legnagyobb üzletláncok meghirdetett álláshelyeinek száma nem változott az elmúlt időszakban. (MOA)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom