Ajánló

Csúcsgéppel a gyógyulásért

Kényes helyen végez elsőrangú munkát ROSA, az idegsebészeti robot

A ROSA nevű, csúcskategó­riás idegsebészeti robot segítségével a Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy páciens fejébe az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI).

A szerkezet 0,6 milliméteres pontossággal, az emberi hiba kizárásával dolgozik, segítségével tíz-tizenkét órás műtétek ideje mindössze három órára csökkenhet – mondta Erőss Loránd az intézet funkcionális idegsebészeti osztályának vezetője.

A Parkinson-kórban szenvedő Onger Györgynél öt éve diagnosztizálták a betegséget, amelynek életminőséget leginkább rontó tünete a nyugalmi kézremegés (tremor) volt, ami már a műtét alatt megszűnt, a páciens jelenleg is jól van. Az úgynevezett mélyagyi stimulá­ciós technikát először Franciaországban, a Grenoble-i Idegsebészeti Klinikán alkalmazták és ott kezdtek elsőként robotokat használni ezeknél a beavatkozásoknál.

Az agyterületekre való behatolási irányok alkalmazásához igen precíz célzókészülékre és hosszadalmas beállításokra van szükség. Ebben jelent hatalmas segítséget a ROSA. Az új képalkotó eljárásoknak köszönhetően olyan agyterületeket, idegpályákat látunk, melyeket öt éve még nem. Látjuk az agyi funkciók működését, a műszerekkel képesek vagyunk észlelni az agyban a páciens kezének mozgását, gondolkodását is – hangsúlyozta Erőss Loránd.

Az itthon és a régióban is egyedülálló eszköz beszerzését a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1,2 milliárd forinttal támogatta. A világon mintegy 6,3 millióan élnek Parkinson-kórral, a betegségben szenvedők száma Európában kétmillió főre tehető.