Ajánló

Brüsszel fokozza a nyomást

Olyan kormányra van szükség, amely következetes és nem maszatol a migráció kérdésében – mondta Völner Pál, miután az Európai Bíróság elé került a hazánk elleni kvótakereset

Kettős mércét alkalmaz kvótaügyben a hazánk ellen bírósági eljárást kezdeményező Európai Bizottság – hangoztatta Völner Pál igazságügyi államtitkár.

Hivatalosan is az Európai Bíróság elé került az Európai Bizottság kötelező kvótaügyi keresete a Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárásban – közölte sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint Völner Pál, az Igazságügyi Miniszté­rium parlamenti államtitkára. Völner úgy látja, az egész eljárás arról szól, hogy Brüsszel életben tartsa a kvótaügyet, és akár felső korlát nélküli betelepítést kényszerítsen rá a tagállamokra. Szerinte egyértelműen erre utal, hogy miközben három tagállam ellen indul per, addig például Ausztria kevesebb mint egy százalékban, Szlovákia 1,8, Bulgária 4,6, Spanyolország 14, Franciaország pedig 24,5 százalékban teljesítette a befogadási elvárásokat. A perbe fogott államokat már nem lehet befogadásra kötelezni, ugyanakkor pénzbírsággal fenyegetik őket – mondta, megjegyezve: ez felveti a kérdést, hogy aki egy százalékot teljesített, annak miért nem kell a maradék 99 százalék után fizetnie.

Völner szólt arról is, megjelentek a felső korlát nélküli betelepítéshez kapcsolódó olyan javaslatok, amelyek nagyobb szerepet szánnak a különböző nem állami szervezeteknek (NGO) a migránsok befogadásának, áthelyezésének segítésében. Ez megint Soros György szervezeteinek megerősödését mutatja – mondta, hangot adva azon álláspontjának, hogy az unió vezetői továbbra is a tagállamokra kényszerítenék a migrációs hullámot. Aláhúzta: a kormány ellenáll ennek a szándéknak. A tavaszi választásoknak pedig azért is nagy a tétje, mert olyan kabinetre van szükség, amelyik ebben a kérdésben következetes, nem maszatol, nem állítja azt, hogy nincs Soros-terv és kvóták, amikor a valóság és különböző szervezetek, személyek nyilatkozatai ennek ellenkezőjéről szólnak – fogalmazott Völner Pál.

A Fidesz szerint az Európai Bizottság újra nyomást akar gyakorolni Magyarországra azzal, hogy az Európai Bíróság elé vitte a kvótaügyet, amely a Soros-terv része. A kvótát elutasító országok ellen indított per nem más, mint a politikai nyomásgyakorlás egyik eszköze – hangsúlyozta közleményében a kormánypárt.

Andrej Babis cseh miniszterelnök tegnap kijelentette: Csehország elutasítja a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását. Babis nem tartja normálisnak, hogy ellenük eljárást indítottak, de azokkal az országokkal szemben például nem, amelyek befogadtak tizenkét „úgynevezett” migránst. A cseh kormányfő hozzátette: tárgyalásokat folytat majd annak érdekében, hogy a V4-ek migrációs kvótákat elutasító álláspontjához más országok is csatlakozzanak.

A cseh parlamenti pártok a menekültkvóták elutasításában egységesek, és támogatják a kormány álláspontját – tette hozzá. Jelezte azt is, hogy január 29-én Brüsszelben találkozik Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy megvitassa vele a problémát. Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság szóvivője a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az érintett országoknak most joguk van az Európai Bizottság lépésére reagálni. Szerinte a bíróság első ülésére a témában „novemberben vagy decemberben, de előbb nem” kerülhet sor. A kereset megvitatásába azok az uniós országok is bekapcsolódhatnak, amelyek ezt kérni fogják. A szóvivő szerint a bírósági eljárás akár tizennyolc hónapig is eltarthat, és csak a bírókon múlik, lerövidítik-e. „Ez azonban nem automatikus” – tette hozzá Lehóczki.