Ajánló

Átadták a Hit pajzsa díjat

Sokan temették az egyházat, de az mégis túlélte a megpróbáltatásokat

A Vatikáni Rádió magyar adásának egykori szerkesztője kapta meg idén a Hit pajzsa díjat.

Hit pajzsa díj 20190225
Mádl Dalma és a kitüntetett, Szabó Ferenc jezsuita szerzetes (Fotó: Hegedüs Róbert)

Szabó Ferenc jezsuita szerzetes kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat. A rangos elismerést, amelyet Mádl Dalma, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök özvegye adott át szombaton a Párbeszéd Házában, többek között Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter köszöntője kísérte.

Az idei Hit Pajzsa díj szombati ünnepsége Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldásával és köszöntőjével vette kezdetét, a főpásztor röviden beszámolt Mindszenty József bíboros boldoggáavatási ügyének legújabb részleteiről is. Úgy fogalmazott, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntőjében elmondta: sokan gondoljuk, hogy változásra van szükség Európában, hogy az európai vezetők ne szégyelljék a kereszténységüket, hanem legyenek rá büszkék, ne rombolják a keresztény közösségeket, hanem segítsék megerősödni azokat. Keresztény kultúra és közösségek nélkül az az Európa, amely az elmúlt évezredben létezett, nem létezhet – jelentette ki. Kitért arra: sokan temették az egyházat az elmúlt évszázadokban, de az egyház túlélte a megpróbáltatásokat. Az idei kitüntetettről, Szabó Ferenc jezsuita szerzetesről szólva elmondta, szellemi értelemben egész életében hordozta a hit pajzsát. „Nekünk is el kell döntenünk, hova akarjuk tenni ezt a pajzsot: a saját lakásunk küszöbére, a templomaink ajtajára vagy Európa külső határára. Mert ez az egész életmódunkat és a közösségünk jövőjét is befolyásolja” – mondta Rétvári Bence.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: „A kommunista hatalom tudta, hogy legnagyobb ellensége a kereszténység, ezért záratta be az egyházi iskolákat, tiltotta be a szerzetesrendeket, ezért félemlítette meg, börtönözte be, üldözte el vagy ölte meg papok, szerzetesek százait. De a terror és az erőszak a szívekben csak kitartást eredményezett.”

Bolberitz Pál teológiaprofesszor a díjazottat méltatva felidézte: Szabó Ferenc a Vatikáni Rádió magyar adásának szerkesztőjeként széles körű apostoli munkát végzett, vezető szerepet töltött be a külföldön megjelenő magyar sajtóban.