Ajánló

Aki szereti a groteszket

A Kossuth-díjas Reviczky Gábor ma ünnepli hetvenedik születésnapját

Sokoldalú, rendkívül közkedvelt művészi pályafutása elismeréseként vehette át 2012-ben a Kossuth-díjat a ma hetvenedik születésnapját ünneplő Reviczky Gábor színművész, aki a méltatás szerint a groteszk, ironikus karaktereket fanyar humorral és kivételes művészi erővel formálja meg, a nagy főszerepekben és a karakter-epizódszerepekben egyaránt kimagaslót nyújt.

Reviczky Gábor 20190328
A közkedvelt színész sokat szinkronizál (Fotó: Ficsor Márton)

A távirati iroda portréja szerint nemesi családból származik, második nekifutásra jutott be a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, 1973-ban friss diplomásként a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, majd Debrecenben, Miskolcon, Kecskeméten játszott. Aztán egy évadot a Vígszínházban töltött, tíz évig a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, 1991 óta pedig ismét a Vígszínházé. Ahogy a lapunknak tavaly decemberben adott nagyinterjúban felidézte, pályája fontos állomásának tartja a kaposvári indulást, az Ascher Tamás rendezte Pinokkiót és az Ördögök című előadást, amely hatalmas közönség- és szakmai sikert aratott. A magyar és a világirodalom számos jelentős színművében kiemelkedőt alakított, és nagy sikert aratott a Hegedűs a háztetőn, valamint a több mint huszonöt éve műsoron lévő A dzsungel könyve című musicalekben is. A színpadi munkáról interjúnkban azt mondta: szereti a groteszket, a napi gondokat pedig mindig félre tudja tenni, és mivel neki „jó antennája” van a közönség aktuális hangulatára, sosem játssza egyformán ugyanazt a szerepet. Nem fél visszamondani felkéréseket, akár az első próbák idején sem, ha úgy érzi, nem neki való vagy nem jó a darab.

Több legendássá vált filmben is szerepelt, mint lapunknak elmondta, jelenleg az ugyancsak népszerű A mi kis falunk című tévésorozatban játszik. Arról, hogy miért szereti a filmezést, azt mondta: a varázsa az, hogy megmarad az ember az utókornak, míg a színház elszáll.

Keresett szinkronszínész is, Jack Nicholson és Robert De Niro rendszeresen az ő hangján szólal meg. Erről azt vallotta az interjúnkban: ő maga kizárólag csak nagy színészeket szeret szinkronizálni, akiket ő is tátott szájjal néz.