Ajánló

A villámcsapás egyik áldozata súlyos állapotban van

Négy embert szállítottak kórházba a gyenesdiási strandra hirtelen lecsapott hatalmas vihar sérültjei közül, akik egy fa alatt kerestek menedéket

Mint ahogy megírtuk, villám csapott pénteken a gyenesdiási strandon egy fába, ami alatt többen is álltak. Négy ember – három nő és egy férfi sérült meg, őket újra kellett éleszteni.

Váratlanul csapott el a vihar a fülledt melegben strandolókra Gyenesdiáson. Egy szemtanú elmondása szerint semmi sem figyelmeztetett a közelgő veszélyre. A villámcsapás után pánik tört ki, több felé mozdultalanul fekvő embereket lehetett látni. Összesen négy ember sérült meg, őket újra kellett éleszteni, közülük egy nőt mentőhelikopterrel vittek a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktató Kórházba, míg hárman a keszthelyi kórházba kerültek.

Információink szerint a Szombathelyen ápolt nő az intenzív osztályon van, állapota továbbra is válságos. A Keszthelyen ápoltak felszíni égési sérüléseket szenvedtek, egyikük már hazatérhetett, de két másik sérültet még benntartják, egyikük az intenzív osztályon van, de az állapota stabil. Ahogy Baráth István, traumatológus főorvos csütörtöki lapszámunkban elmondta, az ilyen típusú balestek azonnali eszméletvesztéssel járnak, lévén a villám legtöbbször a fejet éri. Gyakori, hogy a szerencsétlenül járt ember keringése is leáll. Ráadásul szívritmuszavarok is felléphetnek, gyakori a légzésleállás, az izombénulás is. A főorvos felhívta arra a figyelmet, hogy téves az a nézet, miszerint ha valaki túlél egy villámcsapást, akkor semmi baja sincs. Minden estben gondos orvosi vizsgálat kell, hogy kiderítse, az illető nem szenvedett-e valamilyen maradandó egészségkárosodást.

A meteorológusok szerint nem ritka jelenség a villámcsapás hazánkban. Évente mintegy háromszázötvenezer ilyen természeti jelenséget regisztrálnak amelynek következtében gyakran majdnem negyven ember szenved villámcsapást, súlyos károsodást, olykor halált okozó nagyfeszültségű sérülést.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom