Ajánló

A valutaalap után már az EBRD is elismeri gazdasági sikereinket

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 3,8 százalékos növekedésre javította prognózisát, Varga Mihály szerint a pozitívabbra változtatott becslés kedvező fejlemény

Javította a tevékenységi területéhez tartozó feltörekvő gazdaságok, köztük a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzéseit tegnap ismertetett átfogó tavaszi prognózisában az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

varga
Varga Mihály: Kedvező fejlemények (Fotó: Bodnár Patrícia)

Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank szakértői is pozitívan látják a magyar gazdaság jövőjét – hangsúlyozta Varga Mihály az Euró­pai Beruházási és Újjáépítési Bank 2018. évi közgyűlését követően a jordániai Ammanban. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni székhelyű bank most először tartja éves közgyűlését Jordániában.

Az EBRD az idei közgyűlés idején Londonban publikált, Regional Economic Prospects című kiadványában javította a magyar gazdaság idei növekedésre vonatkozó előrejelzését: a 3,8 százalékos prognózis 0,4 százalékpontos növekedést jelent a tavaly novemberben publikálthoz képest. A Nemzetközi Valutaalapot követően tehát az EBRD is elismeri a magyar gazdaságpolitika eredményeit, melyet a bank 2018-ra vonatkozó várakozásai is tükröznek.

Az EBRD jelentése kiemeli, hogy Magyarországon a növekedés négy százalékra gyorsult 2017-ben az erős belső keresletnek köszönhetően. A 2016-os jelentős visszaesést követően 16,8 százalékkal nőttek a beruházások, amely a második legnagyobb bővülés az EU-ban. A beruházási aktivitás növekedése az EU-s források lehívása mellett a vállalati hitelezés visszatérésének köszönhető. A magánszektor hitelbővülése 2009 szeptembere óta először 2017 áprilisában fordult pozitív irányba, míg a nem teljesítő hitelek aránya tavaly év végére öt százalék alá csökkent. A növekedés fő motorját, a fogyasztást a rendelkezésre álló jövedelem jelentős bővülése támogatja. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: annak ellenére, hogy a bank várakozásai elmaradnak a 4,3 százalékot remélő kormányzati előrejelzésektől, az EBRD 2018-ra vonatkozó magyar növekedési előrejelzésének pozitív elmozdulása mindenképpen kedvező fejlemény.