Ajánló

A brüsszeli források lehívásában a legjobbak közé tartozunk

A stabil magyar gazdaság helyzete lehetővé teszi az uniós támogatások későbbi beérkezését

Jól halad az uniós támogatások kifizetése – jelezte Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár. Hozzátette: december 31-ig 2488 milliárd forintot fizettek ki a pályázatok hazai nyerteseinek.

A halászat kivételével az összes operatív programban a teljes költségvetési keret 85 százalékát már odaítélték a sikeres pályázóknak – mondta tegnap Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. Rámutatott, hogy a kormányzat 2064 és 2700 milliárd forint közötti kifizetést tervezett tavaly év végéig, ez 2488 milliárd forintos kifizetéssel teljesült, amelyet sikertörténetnek nevezett. Hozzátette, hogy ebből az év végéig több mint kilencszázmilliárd forint érkezett meg Brüsszelből. Mint fogalmazott, az uniós pályázatok utófinanszírozottak, és a fejlesztésekre a forrásokat először a saját költségvetésükből fedezik a tagállamok. Az államtitkár lapunk kérdésére leszögezte, hogy Magyarország főbb adatsorai régiós és uniós szinten is a legjobbak közé tartoznak a támogatások brüsszeli lehívását illetően. Az államtitkár kiemelte, a visegrádi országok közül a meghirdetett forráskeret, az igényelt, leszerződött és kifizetett támogatások tekintetében is Magyarország az első. Vitályos Eszter hozzátette: a forráslehívásokat illetően ugyan tapasztalható ütembeli különbség, ez azonban csak átmeneti, a rendszer sajátosságaira visszavezethető.

Úgy fogalmazott, a kormány a hazai előlegszabályok könnyítésével azt kívánta elérni, hogy a vállalkozások, illetve a közszféra kedvezményezettei minél nagyobb előleghez jussanak hozzá, így biztosított legyen a projektek finanszírozása és befejezése. A kormány tisztában volt azzal, hogy a szabályok megváltoztatása egyben az uniós kifizetések későbbi beérkezését jelenti, mert azokat csak a fejlesztések előrehaladásával párhuzamosan, akár több év elteltével utalja át Brüsszel.A stabil magyar gazdaság azonban lehetővé teszi, hogy a jelentős időbeli eltérés ellenére a hazai költségvetés finanszírozza a szükséges összeget, az uniós pályázatok kifizetései miatt nem éri hátrány az államháztartást – emelte ki az államtitkár.

Az elszámolást illetően úgy fogalmazott: Magyarország negyedévente küld költségnyilatkozatot Brüsszelbe, így az uniós forrásokat a projektek előrehaladásával, tényleges teljesítésével folyamatosan lehet lehívni. Az államtitkár kifejezte reményét azzal kapcsolatban, hogy nem sokkal 2020 után a teljes uniós támogatási keret megérkezhet.

Emlékeztetett arra is, hogy a kormány fejlesztéspolitikai terveinek megfelelően Magyarország a 2014–2020-as uniós költségvetési periódus minden pályázatát meghirdette tavaly március 31-ig. Vitályos Eszter az idei év legnagyobb kihívásának a projektek minél előbbi befejezését és a tényleges teljesítések megtörténését nevezte. Lapunknak úgy fogalmazott: a források elérhetővé tételével és a támogatások nagyarányú odaítélésével amit lehet, megtettek intézményrendszeri oldalról, innentől a projektmegvalósításon lesz a hangsúly.