pr cikk

Új vízépítési műtárgy a Barát-patakon

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, a Kohéziós Alap és a Magyar Állam által társfinanszírozott összesen 3,1 milliárd forintból új torkolati műtárgy épül Budakalász és Budapest III. kerületének határán, a Barát-patakon. A létesítmény fő célja, hogy dunai árvíz idején megakadályozza a Barát-patakon a víz visszaáramlását, a patakon érkező többletvizet pedig biztonságosan kivezesse, ezzel védve a térségben élőket és vagyontárgyaikat.

Új vízépítési műtárgy a Barát-patakon

2022. március elején megkezdődött a kivitelezés a Barát-patak torkolatánál, ahol egy új árvízvédelmi torkolati műtárgy, úgynevezett árvízkapu épül a patak medrében. A műtárgy kettős funkciót lát el: egyrészről áradás idején kizárja a patakból a Dunából érkező többletvizet, másrészről ha egyszerre nagy mennyiségű csapadék hullik, kivezeti a patak megnövekedett vízhozamát a Dunába. Magas dunai vízállás esetén a vízátemelést a beépített szivattyú gépegységekkel lehet biztosítani.

Április elején a munkaterületen régészeti emlékek nyomaira bukkantak. A régészeti szakfelügyelet keretében végzett bontó munkálatot követően az örökségvédelmi hatóság szakemberei megállapították, hogy a helyszínen késő középkori épületmaradványok, továbbá őskori gödörobjektumok találhatók. Az előkerült régészeti jelenségek jellegéből adódóan teljes körű feltárás végzése folyik, emiatt a kivitelezési munkák szünetelnek.

A régészeti feltárásokat követően azonnal folytatódnak a projekt kivitelezési munkálatai: a földmunkákat követően az alapozással megkezdődik a szerkezetépítés.

A projektről bővebben olvashat a http://arvizkapu.barat-patak.ovf.hu/ oldalon.

szechenyi2020