Ajánló

Védik a dolgozó fiatalokat a munkaügyi szabályok

Az előírások megismerése azért időszerű, mert idén már elindul a szja-mentes jövedelmet adó Nyári diákmunka program

A 25 év alattiaknak az idén bevezetett szja-mentességük miatt minden eddiginél inkább megéri a nyári szünetben munkát vállalniuk – hívta fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) tegnapi sajtóközleményében. A fiatalok egyebek mellett nem dolgozhatnak éjszaka, napi munkaidejük legfeljebb nyolc óra lehet.

Védik a dolgozó fiatalokat a munkaügyi szabályok
A fiatalok foglalkoztatása nem veszélyeztetheti a testi épségüket
Fotó: MH/Katona László

A munka törvénykönyve általános szabályként rögzíti, hogy az vállalhat munkát, aki elmúlt 16 éves. Bizonyos feltételek megléte esetén ugyanakkor már a 15. életévüket betöltöttek is dolgozhatnak, például így tehetnek a nappali tagozatos oktatásban részesülők az iskolai szünet alatt – emelte ki a tárca. Munkaviszony kizárólag írásos munkaszerződéssel létesíthető, a dokumentumban legalább az alapbért és a munkakört meg kell határozni. A nyáron dolgozó diákokra is érvényes a minimálbér és a garantált bérminimum. Ha a szerződés nem tér ki a konkrét időtartamra, akkor a foglalkoztatás automatikusan határozatlan idejűnek minősül – magyarázták.

Mint kiderült, a 18 év alattiak jogi szempontból korlátozottan cselekvőképesek, mindenképpen szükséges a törvényes képviselő (többnyire a szülő) írásos hozzájárulása a munkavégzéshez és a szerződéskötéshez is. A munkaviszony létesítését legkésőbb a munkába lépésig be kell jelenteni az adóhatóságnak. Egyszerűsített foglalkoztatásnál nem kötelező munkaszerződést kötni, a jogviszony az adóhatósági bejelentéssel jön létre. A munkavállaló azonban kérheti, hogy foglalják írásba a szerződést – tették hozzá.

Szót ejtettek arról is, hogy a fiatalok foglalkoztatása nem veszélyeztetheti az egészségüket, testi épségüket. A munkáltatónak gondoskodnia kell arról, hogy a diák a munkába álláskor és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt megfelelő elméleti és gyakorlati tudással rendelkezzen a biztonságos munkavégzéshez. Ha a veszélyek megelőzése érdekében szükséges, a diák munkavállalók számára is egyéni védőeszközöket kell biztosítani. Szerintük gondoskodni kell azok rendeltetésszerű használhatóságáról, védőképességéről, higiénés állapotáról, indokolt esetben a tisztításról, karbantartásról, javításról, pótlásról.

Nyomatékosították, az előírások megismerése azért is különösen időszerű, mert a regisztrációval napokon belül elindul az idén már szja-mentes jövedelmet biztosító Nyári diákmunka program. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönöz a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatására. A program első kilenc évében a kormány több mint 242 ezer fiatal szünidei elhelyezkedéséhez járult hozzá összesen csaknem 24 milliárd forinttal. Fontos változás, hogy a 25 év alattiak munkavégzése idéntől szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál.