Ajánló

Kiderült, kik kaptak idén Fonogram-díjat

A Blahalouisiana, a Góbé Zenekar, illetve a Piramis is elismerésben részesült

Kiderült, kik kaptak idén Fonogram-díjat
Komjáthy György szakmai életműdíjat vehetett át
Fotó: Facebook

Tizenkét plusz egy magyar, illetve hat külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat. A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) a szombati eseményen online videókban jelentette be a győzteseket.

Az év hazai klasszikus pop-rock-albuma vagy –hangfelvétele az Irie Maffia – 15/Volt egy álmom (kiadó: Irie Maffia Productions) című anyaga lett, az év külföldi klasszikus pop-rock-albuma vagy –hangfelvétele díjat Adele – 30 (Sony Music) című lemeze nyerte el.

A Blahalouisiana együttest is elismerték az év hazai modern pop-rock-albuma vagy –hangfelvétele kategóriában, a legjobb külföldi modern pop-rock-albumnak vagy –hangfelvételnek pedig Bruno Mars, Anderson .Paak és Silk Sonic – An Evening With Silk Sonic (Magneoton/Warner Music) című munkáját találták. Az év hazai alternatív vagy indie-rock-albuma vagy –hangfelvétele díjban az Ivan & The Parazol – Budai Pop (Modernial Records), az év külföldi alternatív vagy indie-rock-albuma vagy –hangfelvétele díjban Mdou Moctar – Afrique Victime (Matador Records) részesült.

Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele díjat a Góbé Zenekar – Bartók 44 Duó (Fonó) című lemeze kapta, az év felfedezettje Zóra lett. Az év hazai gyermekalbuma vagy –hangfelvétele díjat a Rutkai Bori Banda – Mandulka és a Karácsonyvár (Universal Music Hungary) című lemeze kapta.

A gálán életműdíjakat is kiosztottak: az elismerésben a magyar rockzene történetének kiemelkedő csapata, a Piramis részesült. Az együttes a hetvenes évek második felében, a nyolcvanas évek elején volt a legnépszerűbb, akkori felállásában Révész Sándor énekes, Závodi János gitáros és Köves Miklós dobos mellett az azóta már elhunyt Som Lajos basszusgitáros és Gallai Péter billentyűs szerepelt. A szakmai életműdíjas Komjáthy György eMeRTon-díjjal és a DJ Szövetség életműdíjával kitüntetett zenei szerkesztő lett.

A nyertesek a Mahasz művészeti pályázatán győztes Sipos Balázs üvegművész pengetőt ábrázoló plasztikáját kapták meg.