Ajánló

Megkezdődtek a kültéri ellenőrzések

Vizsgálják a kondiparkok eszközeit, kétharmaduk nem felelt meg az előírásoknak tavaly

Április végén a sportparkokkal kezdődött meg a hagyományos nyár eleji kültéri vizsgálatsorozat. Tavaly óta már a kondiparkokban működő sporteszközöket is ellenőrzi a fogyasztóvédelem – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium tegnapi közleményében az MTI-t.

Megkezdődtek a kültéri ellenőrzések
Keszthelyi Nikoletta: A hatóság a múlt évben ezer helyszínen több mint hétezer szórakoztatási célú berendezést és sporteszközt vizsgált felül a gyermekek és a családok védelme érdekében
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Idén a szórakoztatási célú berendezések mellett vizsgálják a kültéri sporteszközöket is. A használók biztonságos kikapcsolódása érdekében a megfelelő dokumentumok, jelölések és tájékoztatás meglétét ellenőrzik országszerte. A minisztérium felidézte: tavaly több mint ötszáz helyszínen 4900 kültéri fitneszeszközt ellenőrzött a szakhatóság, ebből kétharmaduk, majdnem 3300 nem felelt meg az üzemeltetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Tízből négy esetben a terhelhetőségi adatokat nem tüntették fel, minden harmadik berendezésnél hiányzott a megfelelőséget igazoló dokumentáció.

A feltárt hiányosságok miatt a kormányhivatalok az előírások betartására kötelezik az üzemeltetőket, a kondiparkok használatát a mulasztások pótlásáig felfüggesztethetik – tették hozzá. Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: a hatóság tavaly ezer helyszínen összesen több mint hétezer szórakoztatási célú berendezést és sporteszközt ellenőrzött a gyermekek és a családok védelme érdekében. Az idegenforgalmi főszezon kezdetéig a kondiparkok után a kalandparkokban kötélpályákat, az aquaparkokban vízi csúszdákat, a gyermektáborokban trambulinokat és ugrálóvárakat is vizsgálnak majd a kollégák.