Ajánló

Ügyfélbarát magatartást vár a jegybank

Egységes kommunikációs folyamatot és a késedelmes fizetésről szóló aloldal létrehozását ajánlja az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) módosította a fizetéssel késésbe került lakossági hitelesek kezelésével kapcsolatos ajánlását az adós fizetőképessége helyreállításának elősegítése érdekében – közölte tegnap a jegybank.

A szabályozás valamennyi érintett lakossági hitel- és lízingtípusra kiterjed, meghatározza az ügyfelekkel való kapcsolatfelvétel és megoldáskeresés időzítését, csatornáit, és elvárja, hogy a késedelem kapcsán csak az igazolt, arányos költségeket számítsák fel az ügyfeleknek. Az ajánlás rögzíti, hogy milyen késedelmes összeg esetén szükséges felvenni a kapcsolatot az ügyféllel. A fizetési késedelemmel érintett ügyfelek egységes kezelése érdekében a jegybank részletezte a javasolt hitelezői folyamatokat, így meghatározta a kap-csolatfelvétel során alkalmazható kommunikációs csatornákat, valamint a kapcsolatfelvételek időzítését és gyakoriságát.

Az ajánlás emellett átlátható kommunikációt és díjszabást ír elő a fizetési késedelem kezelésével kapcsolatosan. Többek között elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a honlapján a fizetési nehézség és fizetési késedelem kezelésével kapcsolatos aloldalt hozzon létre, ahol valamennyi információ és tájékoztatás egy helyen, jól strukturáltan és átláthatóan érhető el az adósok számára. Jó gyakorlatnak számít, ha ezen az oldalon ábrával szemlélteti az intézmény a fizetési késedelem következtében felmerülő fizetési kötelezettségeket, továbbá figyelmeztet arra, hogy a fizetési késedelem a kölcsönszerződés felmondásához is vezethet pénzügyi intézmény részéről.

A jegybank elvárja továbbá azt is, hogy a pénzügyi intézmények ténylegesen felmerülő és arányos díjakat, költségeket alkalmazzanak. Az elvárások között szerepel még, hogy az intézmények tényleges megoldást jelentő módozatokat dolgozzanak ki, vezessenek be.