Ajánló

Újjászületik a Ballon kilátó a Ligetben

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően több mint százhúsz év után újra megcsodálhatjuk Budapestet és környékét madártávlatból

Május elejétől már kipróbálhatják a látogatók a Városliget legújabb fejlesztését: százötven méter magasra emelkedhetnek egy talajhoz rögzített léghajó segítségével.

Újjászületik a Ballon kilátó a Ligetben
Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a rögzített léghajóval
Fotó: MH/Katona László

Látványos újdonsággal gazdagodik a Városliget, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszatér a parkba egy több mint százhúsz évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő attrakció, a városligeti léghajózás – közölte lapunkkal a Városliget Zrt.

Mint írták, ezt az évszázados hagyományt a Mimóza dombként ismert parkrész megújítása során elevenítik fel, ahol egy talajhoz rögzített, gázballonkilátó is helyet kap, amely menetrendszerűen emelkedik majd a levegőbe. Fedélzetén harminc utassal és a pilótával akár százötven méter magasra is emelkedhet, a látogatók tiszta idő esetén egész Budapestet és környékét megcsodálhatják madártávlatból. Életkori megkötés nélkül kicsik és nagyok egyaránt szabadon kipróbálhatják a repülés élményét.

A városligeti Ballon kilátó egy talajhoz rögzített, héliumgázzal töltött léghajó, amely gyakorlatilag egy szabadtéri liftként működik majd, tehát nem hagyja el le- és felszállóhelyét, a Mimóza dombot. Körülbelül öt perc alatt éri el a százötven méteres magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és szintén öt perc alatt tér vissza a földre. A Ballon formája és színvilága – a városligeti Nagyjátszótéren lévő kistestvéréhez hasonlóan – Szinyei Merse Pál Léghajó című festményét idézi majd fel. A Ballon kilátó nevet kapó léghajó telepítése elindult, és idén május elejétől már birtokba is vehetik a látogatók – ismertették.

A közlemény leszögezi, a kilátó használata teljesen veszélytelen, tervezése során kiemelt hangsúlyt fektettek a biztonsági előírások betartására, így annak minden eleme megfelel az EASA (European Aviation Safety Agency) szabványainak.

A léghajó mint kilátópont létesítése a Garten Studio által 2016-ben jegyzett, a park átfogó megújítását szolgáló tájépítészeti tervpályázat részeként valósul meg, amelynek ötletét a Városliget tervezőjének, Heinrich Nebbiennek a koncepciója adta – emelték ki, hozzátéve, a ma Mimóza dombként ismert terület (Hermina út-Kós Károly sétány szomszédságában) kialakulásának hátterében is Nebbien tervezői zsenialitása áll, aki a park tervezése során a Városliget keleti határában meg akarta őrizni a park természetes magaslatát, így ezt a részt egy kilátódombbá alakította át, ahonnan a Liget minden szépsége feltárult. Az évtizedek folyamán ugyan ez a terület elvesztette kilátófunkcióját, ám a Városligetben most helyet kapó Ballon kilátó visszaidézi ezt a nebbieni víziót, és egyúttal emléket is állít a városligeti légi bemutatók, attrakciók két évszázados, rendkívül népszerű hagyományának.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „Hasonló attrakció több külföldi helyszínen, például a párizsi Disneylandben, a San Diegó-i Safari Parkban vagy Angkor Vatban is üzemel, de a közép-európai régióban a Városligetben működik majd az egyetlen ilyen kilátó.”

Eric Bachelier, a szerkezetet építő Aerophile projektvezetője arról beszélt, hogy a hőlégballon feltöltését héliummal már kedden délután megkezdik. A több mint hatezer légköbméteres ballon  szélcsendes időben akár harminc személyt is a magasba tud emelni teljesen biztonságosan.