pr cikk

Hol tart jelenleg az elektromos autózás Magyarországon?

Kevés olyan dinamikusan fejlődő szektort lehet felhozni példának, mint az elektromos autóké.

Cikkünkben röviden ismertetjük az elektromos autózás előnyeit, történetét és a manapság népszerűbb modelleket itthon.

Hol tart jelenleg az elektromos autózás Magyarországon?

Miért jó döntés egy elektromos autó?

Az elektromos autóknak számtalan előnyük van. Például nem csak környezetkímélők, de csendesek is. Mivel nem hagyományos üzemanyaggal működik, gazdaságosabb az üzemeltetésük és a fenntartásuk is, mint a robbanómotoros autóknak. Az elektromos gépjárművek kevesebb alkatrészt tartalmaznak, így szervizelésük is egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb. Akinek e-autója van, számos településen ingyenes parkolási és behajtási lehetőségekkel élhet, nem beszélve a zöld gondolkodásról és kisebb ökológiai lábnyomról.

Elektromos járművek elterjedése a kontinensen

2010-től beszélhetünk rohamos növekedésről a piacon, amikor a nagyobb európai gyártók is megjelentek saját modelljeikkel (pl. Peugeot iOn, Citroën C-Zero, Nissan Leaf). Ezt a sort aztán tovább bővítette a Renault, majd a BMW.

Ez a növekedés aztán olyan erőteljes volt 2021-ben, hogy az új e-autók regisztrációjának száma a duplájára, azaz 1.4 millióra nőtt. A következő években várhatóan ez a tendencia tovább fog erősödni.

Környezetbarát autók Magyarországon

Ez a trend Magyarországra vetítve is tisztán látható, mivel a 2021-es év első hat hónapjában hazánkban összesen 64 796 személyautót helyeztek forgalomba. Az állami támogatások, az autógyártók látványosan bővülő modellkínálata, illetve a fejlődő infrastruktúra és technológia (pl. nyilvános és otthoni e-töltési lehetőségek folyamatos bővülése), mind olyan ösztönző tényezők, melyek a fenti szám növekedését fogják eredményezni.

Melyek a legnépszerűbb modellek?

Itthon a népszerűbb modellek között találhatók többek között jelenleg a Nissan Leaf, Smart EQ ForFour, AUDI E-tron, Merceds-benz EQC, a Hyundai IONIQ, a Hyundai Kona, Renault ZOE, a BMW i3 és a Kia eNiro elektromos autók.