Ajánló

Megduplázott keretösszeg a Tanyafejlesztési Programra

A pályázat célja a gazdálkodás megújítása, a hagyományos életmód sajátos értékeinek megmentése és megőrzése

Idén soha nem látott érdeklődés mutatkozott a Tanyafejlesztési Program iránt, amelynek forrásait az agrártárca éppen ezért csaknem kétmilliárd forintra emelte – tudatta közösségi oldalán tegnap Nagy István agrárminiszter.

Megduplázott keretösszeg a Tanyafejlesztési Programra
A támogatást felújításra és eszközök fejlesztésére is lehet fordítani
Fotó: Agrárminisztérium

A tárcavezető elmondása szerint a tanya a magyar vidéknek több évszázadra visszanyúló, jelentős gazdasági, települési és társadalomtörténeti múlttal rendelkező öröksége, amely különösen az Alföldön ma is sokaknak nyújt otthont.

A tanyák igazodnak természetföldrajzi adottságainkhoz – fogalmazott Nagy István. Az itt élő generációk nemzedékről nemzedékre adják át a hazai termesztési, tenyésztési hagyományainkat, a gazdálkodásban megszerzett és felhalmozott tudásanyagot, őrzik tájfajtáinkat, illetve őshonos állatfajtáinkat – ismertette az agrárminiszter.

 Nagy István többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy ebben az évben immár kilencedik alkalommal hirdette meg az agrártárca a Tanyafejlesztési Programot, összesen 858 millió forint induló keretösszeggel.

A pályázat célja a tanyasi gazdálkodás megújítása, az életmód hátrányainak csökkentése, sajátos értékeinek megmentése és megőrzése. A támogatást többek között lakóépület-felújításra, gazdálkodást segítő gépek, eszközök fejlesztésére, beszerzésére, állatállomány kialakítására, bővítésére és feldolgozókapacitások kiépítésére lehet fordítani – sorolta.

Kiemelte, a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a minisztérium a támogatási keretösszeget 1,9 milliárd forintra emelte, így 680 pályázó részesülhet a forrásokban. Nagy István kifejtette, hogy a statisztikák jól mutatják, hogy a Tanyafejlesztési Programra évről évre egyre nagyobb igény mutatkozik.

A kezdeményezés fennállása óta 3441 pályázó részére mintegy 13,1 milliárd forintot ítélt meg a kormány teljes egészében nemzeti forrásból.